Sztuka mięsa w rumianym sosie: kultowy przepis na wieprzowinę

Sztuka mięsa w rumianym sosie
Autor: Shutterstock.com Sztuka mięsa w rumianym sosie
łatwy
15 min
8

Sztuka mięsa w sosie to tradycyjne danie obiadowe. Duży kawałek mięsa dusi się w tak zwanym krótkim rosole lub innym wywarze i podaje z sosem. W ten sposób można przygotować wieprzowinę. Najlepsze do tego przepisu będą: szynka, łopatka lub schab karkowy. W ten sposób można przygotować większą ilość na duży obiad lub do zamrożenia na przyszłość. Pyszne soczyste mięso i aromatyczny sos zachwycą Was! 

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg łopatki wieprzowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1-2 łyżki smalcu
  • 2-3 cebule
  • 1 l piwa lub bulionu warzywnego lub wody
  • 2 łyżki mąki
  • sól i pierzp do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso natrzyj czosnkiem roztartym z solą i majerankiem roztartym w palcach. Owiń w folię i pozostaw na noc w lodówce.
  • Na 1 godzinę przed duszeniem wyjmij mięso z lodówki. 
  • Rozgrzej w brytfannie tłuszcz. Na gorącym tłuszczu zrumień mięso z każdej strony. 
  • Dodaj cebulę i smaż do zeszklenia. Wlej piwo lub inny płyn. Zeskrob przyrumienione na dnie reszteczki. Zagotuj. 
  • Przykryj i duś na wolnym ogniu przez 2 godziny. Wyjmij mięso i odłóż na deskę.
  • Sos zmiksuj za pomocą blendera na jednolitą mieszaninę. Do sosu dodaj mieszaninę mąki rozmąconej z niewielką ilością wody. Zagotuj. 
  • Mięso pokrój na plastry grubości 1,5 cm. Podawaj z rumianym sosem cebulowym oraz puree ziemniaczanym. 
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne

Niebezpieczne i popularne składniki potraw - kiedy i komu zagrażają

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej