Sztuka mięsa w rumianym sosie: kultowy przepis na wieprzowinę
2021-11-21
łatwy
15 min
8
Sztuka mięsa w sosie to tradycyjne danie obiadowe. Duży kawałek mięsa dusi się w tak zwanym krótkim rosole lub innym wywarze i podaje z sosem. W ten sposób można przygotować wieprzowinę. Najlepsze do tego przepisu będą: szynka, łopatka lub schab karkowy. W ten sposób można przygotować większą ilość na duży obiad lub do zamrożenia na przyszłość. Pyszne soczyste mięso i aromatyczny sos zachwycą Was!
SKŁADNIKI
- 1,5 kg łopatki wieprzowej
- 2 łyżeczki soli
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 1-2 łyżki smalcu
- 2-3 cebule
- 1 l piwa lub bulionu warzywnego lub wody
- 2 łyżki mąki
- sól i pierzp do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso natrzyj czosnkiem roztartym z solą i majerankiem roztartym w palcach. Owiń w folię i pozostaw na noc w lodówce.
- Na 1 godzinę przed duszeniem wyjmij mięso z lodówki.
- Rozgrzej w brytfannie tłuszcz. Na gorącym tłuszczu zrumień mięso z każdej strony.
- Dodaj cebulę i smaż do zeszklenia. Wlej piwo lub inny płyn. Zeskrob przyrumienione na dnie reszteczki. Zagotuj.
- Przykryj i duś na wolnym ogniu przez 2 godziny. Wyjmij mięso i odłóż na deskę.
- Sos zmiksuj za pomocą blendera na jednolitą mieszaninę. Do sosu dodaj mieszaninę mąki rozmąconej z niewielką ilością wody. Zagotuj.
- Mięso pokrój na plastry grubości 1,5 cm. Podawaj z rumianym sosem cebulowym oraz puree ziemniaczanym.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne