Szponder po teksańsku - pyszny obiad dla rodziny
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Obiad z wołowiny nie musi być trudny do przygotowania. Szponder po teksańsku wymaga niewielu przygotowań, a potem trochę czasu na ogniu by był doskonały - miękki i soczysty. Podpowiadamy jak go zrobić.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg szpondra
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka mąki
- 1 mała cebula
- 1 łyżeczka soli
- pieprz, papryka mielona
- oregano i tymianek
- 2 łyżki wrzątku
- 1 szklanka łagodnego sosu chili
- 3 ogórki konserwowe
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso pokroić na grube plastry i oprószyć mąką. Usmażyć z obu stron na mocno rozgrzanym tłuszczu.
- Dodać pokrojoną drobno cebulę i przyrumienić. Doprawić i podlać wodą, zmniejszy6ć ogień i dusić pod przykryciem ok. 1,5 h.
- Dodać sos chilli i pokrojone w plastry korniszony i dusić aż mięso będzie miękkie.