Sznycle z szynki wieprzowej pieczone pod szubą

Sznycle z szynki wieprzowej pieczone pod szubą
Autor: Shutterstock.com Soczyste kotlety z szynki wieprzowej pieczone pod ziemniaczaną szubą z pomidorem i serem
łatwy
20 min
6

Dieta bezglutenowa

Sznycle z szynki wieprzowej pieczone pod ziemniaczaną szubą to ulubione danie moich domowych mężczyzn. Kotlety wychodzą bardzo smaczne i sycące. Uwielbiam ten przepis, bo cały obiad jest z piekarnika. Przygotowując ten pyszny posiłek, oszczędzam swój czas. A rodzina i tak mnie kocha! 

Co można zrobić z surowej szynki wieprzowej?

Szynka wieprzowa idealnie nadaje się na steki, panierowane sznycle i kotlety duszone w sosie. Oto kilka sprawdzonych przepisów na wykorzystanie kulinarne szynki wieprzowej:

Roladki z szynki wieprzowej - łatwy przepis na efektowny obiad

Zrazy zawijane z szynki wieprzowej w sosie teriyaki

Roladki z szynki wieprzowej nadziewane grzybami

SKŁADNIKI

  • 500 g szynki wieprzowej, surowej
  • 4 ziemniaki, średnich rozmiarów, obrane
  • 1 pęczek szczypioru lub zielonej cebulki
  • 2 pomidory
  • 5 łyżek majonezu
  • 150 g sera żółtego, startego
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szynkę pokroić na plastry grubości około 1 cm. Następnie okryć je folią spożywczą i zbić tłuczkiem do mięsa. Ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego posmarowanego olejem. 
  • Ziemniaki zetrzeć na wiórki. Im drobniejsze, tym szybciej będą się piekły. Jeśli nie jesteście pewni, czy się upieką na czas, zetrzyjcie ziemniaki podgotowane przez 5 minut we wrzątku. Do startych wiórków ziemniaczanych dodać 2 łyżki majonezu. Doprawić solą i pieprzem. Na kotletach ułożyć warstwę ziemniaków. 
  • Szczypior pokroić. Posypać nim ziemniaki. 
  • Pomidory pokroić na plastry. Ułożyć na wierzchu. Polać majonezem. 
  • Na koniec szczodrze posypać pomidory tartym serem.
  • Przykryć pokrywką lub okryć folią aluminiową. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez 40 minut w temperaturze 180C. 
  • Po upływie 40 minut zdjąć pokrywkę i zrumienić wierzch sera, włączając tylko górne grzałki lub grill. 
  • Podawać z zieloną sałatą. Smacznego! 
Warzywa na balkon - pomidory
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej