Sznycle z szynki wieprzowej pieczone pod szubą

Sznycle z szynki wieprzowej pieczone pod szubą
Autor: Shutterstock.com Soczyste kotlety z szynki wieprzowej pieczone pod ziemniaczaną szubą z pomidorem i serem
łatwy
20 min
6

Dieta bezglutenowa

Sznycle z szynki wieprzowej pieczone pod ziemniaczaną szubą to ulubione danie moich domowych mężczyzn. Kotlety wychodzą bardzo smaczne i sycące. Uwielbiam ten przepis, bo cały obiad jest z piekarnika. Przygotowując ten pyszny posiłek, oszczędzam swój czas. A rodzina i tak mnie kocha! 

Co można zrobić z surowej szynki wieprzowej?

Szynka wieprzowa idealnie nadaje się na steki, panierowane sznycle i kotlety duszone w sosie. Oto kilka sprawdzonych przepisów na wykorzystanie kulinarne szynki wieprzowej:

Roladki z szynki wieprzowej - łatwy przepis na efektowny obiad

Zrazy zawijane z szynki wieprzowej w sosie teriyaki

Roladki z szynki wieprzowej nadziewane grzybami

Składniki

500 g szynki wieprzowej, surowej

4 ziemniaki, średnich rozmiarów, obrane

1 pęczek szczypioru lub zielonej cebulki

2 pomidory

5 łyżek majonezu

150 g sera żółtego, startego

sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Szynkę pokroić na plastry grubości około 1 cm. Następnie okryć je folią spożywczą i zbić tłuczkiem do mięsa. Ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego posmarowanego olejem. 

Ziemniaki zetrzeć na wiórki. Im drobniejsze, tym szybciej będą się piekły. Jeśli nie jesteście pewni, czy się upieką na czas, zetrzyjcie ziemniaki podgotowane przez 5 minut we wrzątku. Do startych wiórków ziemniaczanych dodać 2 łyżki majonezu. Doprawić solą i pieprzem. Na kotletach ułożyć warstwę ziemniaków. 

Szczypior pokroić. Posypać nim ziemniaki. 

Pomidory pokroić na plastry. Ułożyć na wierzchu. Polać majonezem. 

Na koniec szczodrze posypać pomidory tartym serem.

Przykryć pokrywką lub okryć folią aluminiową. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez 40 minut w temperaturze 180C. 

Po upływie 40 minut zdjąć pokrywkę i zrumienić wierzch sera, włączając tylko górne grzałki lub grill. 

Podawać z zieloną sałatą. Smacznego! 

Warzywa na balkon - pomidory
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Kuchnia kresowa z Podlasia” (wyd. Benkowski, 2006), „Polska Księga ...

więcej
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE