Sznycle z szynki wieprzowej pieczone pod szubą
2021-04-18
łatwy
20 min
6
Dieta bezglutenowa
Sznycle z szynki wieprzowej pieczone pod ziemniaczaną szubą to ulubione danie moich domowych mężczyzn. Kotlety wychodzą bardzo smaczne i sycące. Uwielbiam ten przepis, bo cały obiad jest z piekarnika. Przygotowując ten pyszny posiłek, oszczędzam swój czas. A rodzina i tak mnie kocha!
Co można zrobić z surowej szynki wieprzowej?
Szynka wieprzowa idealnie nadaje się na steki, panierowane sznycle i kotlety duszone w sosie. Oto kilka sprawdzonych przepisów na wykorzystanie kulinarne szynki wieprzowej:
Roladki z szynki wieprzowej - łatwy przepis na efektowny obiad
Zrazy zawijane z szynki wieprzowej w sosie teriyaki
Roladki z szynki wieprzowej nadziewane grzybami
SKŁADNIKI
- 500 g szynki wieprzowej, surowej
- 4 ziemniaki, średnich rozmiarów, obrane
- 1 pęczek szczypioru lub zielonej cebulki
- 2 pomidory
- 5 łyżek majonezu
- 150 g sera żółtego, startego
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szynkę pokroić na plastry grubości około 1 cm. Następnie okryć je folią spożywczą i zbić tłuczkiem do mięsa. Ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego posmarowanego olejem.
- Ziemniaki zetrzeć na wiórki. Im drobniejsze, tym szybciej będą się piekły. Jeśli nie jesteście pewni, czy się upieką na czas, zetrzyjcie ziemniaki podgotowane przez 5 minut we wrzątku. Do startych wiórków ziemniaczanych dodać 2 łyżki majonezu. Doprawić solą i pieprzem. Na kotletach ułożyć warstwę ziemniaków.
- Szczypior pokroić. Posypać nim ziemniaki.
- Pomidory pokroić na plastry. Ułożyć na wierzchu. Polać majonezem.
- Na koniec szczodrze posypać pomidory tartym serem.
- Przykryć pokrywką lub okryć folią aluminiową. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez 40 minut w temperaturze 180C.
- Po upływie 40 minut zdjąć pokrywkę i zrumienić wierzch sera, włączając tylko górne grzałki lub grill.
- Podawać z zieloną sałatą. Smacznego!
Warzywa na balkon - pomidory