Roladki z szynki wieprzowej z warzywnym farszem: sprytne danie obiadowe
2022-04-06
łatwy
80 min
4
Dieta bezglutenowa
Roladki ze sznycli z szynki wieprzowej kryją w sobie nadzienie z papryki, cebuli i czosnku. Smakują wybornie. Nadzienie można oczywiście zmieniać. Paprykę zastąpić kiszonym ogórkiem albo grzybami. Zamiast czosnku użyć musztardy. To pole do popisu dla waszego smaku i wyobraźni.
SKŁADNIKI
- ok. 500 g sznycli z szynki wieprzowej
- 20 dag długich papryczek chili lub 1 duża słodka papryka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki
- olej rzepakowy do smażenia
- sól, pieprz, słodka papryka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso rozbić tłuczkiem na cienkie płaty, posypać solą, pieprzem i papryką.
- Paprykę umyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić wzdłuż w długie słupki.
- Cebulę pokroić w piórka, czosnek drobno posiekać.
- Paprykę, połowę cebuli i czosnek wymieszać, podzielić na tyle porcji ile mamy sznycli.
- Na płaty mięsa nałożyć po porcji warzyw i zwinąć w rulon, spiąć metalową lub drewnianą szpilką.
- Roladki oprószyć mąką.
- W rondlu z grubym dnem lub wysokiej patelni rozgrzać olej.
- Roladki smażyć na złoty kolor.
- Dodać cebulę, smażyć do zeszklenia. Podlać wodą i dusić pod przykryciem około 15 minut lub do miękkości, uzupełniając ewentualny ubytek wody.
- Gdy roladki są gotowe usunąć szpilki, podawać z ziemniakami z dodatkiem sosu powstałego podczas duszenia oraz z surówką z kiszonej kapusty.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne