Roladki z szynki wieprzowej nadziewane grzybami: lepszych zrazów zawijanych nie jedliście!

2020-10-05
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Wieprzowe roladki nadziewane pieczarkami
Autor: Shutterstock Wieprzowe roladki faszerowane pieczarkami to pyszny i elegancki obiad
łatwy
30 min
4

Roladki z szynki wieprzowej nadziewane grzybami to pyszne i bardzo eleganckie danie. Można je podać z sosem grzybowym lub pomidorowym. Do tego ziemniaki, kasza lub makaron. Wyglądają efektownie, ale roladki z szynki są bardzo łatwe w przygotowaniu! 

Składniki

600 g szynki wieprzowej lub 6 sznycli z szynki

100 g pieczarek lub grzybów leśnych świeżych lub mrożonych

1 cebula

3 czubate łyżki majonezu

sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Pokrojone pieczarki i posiekaną cebulę usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Smażyć do odparowania płynu, jaki wypuszczą pieczarki oraz do chwili, gdy cebula się zeszkli.

Szynkę pokroić na 6 plastrów grubości 1,5 cm i lekko rozbić tłuczkiem do mięsa. 

Rozbite sznycle posmarować cienką warstwą majonezu. Majonez nie tylko doda smaku, ale zapobiegnie wysuszeniu mięsa.

Na każdym sznyclu ułożyć porcję farszu i zwinąć w roladkę. Można spiąć lub owiązać bawełnianym sznurkiem.

Roladki zrumienić na rozgrzanym tłuszczu. I podać z sosem pomidorowym. Gotowe!

Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad

Polecam sprawdzone przepisy przygotowane przez redaktorki Beszamel.pl:

Duszona wieprzowina w sosie: idealnie pasuje do kaszy gryczanej

Domowy pulled pork: szarpana wieprzowina wolno pieczona

Duszona wieprzowina z kiszoną kapustą po węgiersku

Wieprzowina w śmietanie z piekarnika po gruzińsku

Wieprzowina słodko-kwaśna - przepyszny sposób na mięso wieprzowe