Roladki z szynki wieprzowej nadziewane grzybami: lepszych zrazów zawijanych nie jedliście!
2021-03-30
łatwy
30 min
4
Roladki z szynki wieprzowej nadziewane grzybami to pyszne i bardzo eleganckie danie. Można je podać z sosem grzybowym lub pomidorowym. Do tego ziemniaki, kasza lub makaron. Wyglądają efektownie, ale roladki z szynki są bardzo łatwe w przygotowaniu!
Polecam sprawdzone przepisy przygotowane przez redaktorki Beszamel.pl:
Duszona wieprzowina w sosie: idealnie pasuje do kaszy gryczanej
Domowy pulled pork: szarpana wieprzowina wolno pieczona
Duszona wieprzowina z kiszoną kapustą po węgiersku
Wieprzowina w śmietanie z piekarnika po gruzińsku
Wieprzowina słodko-kwaśna - przepyszny sposób na mięso wieprzowe
SKŁADNIKI
- 600 g szynki wieprzowej lub 6 sznycli z szynki
- 100 g pieczarek lub grzybów leśnych świeżych lub mrożonych
- 1 cebula
- 3 czubate łyżki majonezu
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokrojone pieczarki i posiekaną cebulę usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Smażyć do odparowania płynu, jaki wypuszczą pieczarki oraz do chwili, gdy cebula się zeszkli.
- Szynkę pokroić na 6 plastrów grubości 1,5 cm i lekko rozbić tłuczkiem do mięsa.
- Rozbite sznycle posmarować cienką warstwą majonezu. Majonez nie tylko doda smaku, ale zapobiegnie wysuszeniu mięsa.
- Na każdym sznyclu ułożyć porcję farszu i zwinąć w roladkę. Można spiąć lub owiązać bawełnianym sznurkiem.
- Roladki zrumienić na rozgrzanym tłuszczu. I podać z sosem pomidorowym. Gotowe!
Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad