Zrazy zawijane z szynki wieprzowej w sosie teriyaki: obłędnie pyszne roladki w stylu japońskim

Zrazy zawijane z szynki wieprzowej są soczyste i bardzo smaczne. Słodki sos teriyaki bardzo pasuje do wieprzowiny i tradycyjnie w Japonii stanowi dodatek do schabu i szynki. Chrupkie warzywa, którymi nadziana jest roladka bardzo konweniują z całością.
Na zrazy:
6 sznycli z szynki wieprzowej
18 fasolki szparagowej (obcięte końcówki)
1 mała marchewka (pokrojona w 18 cienkich pasków)
1 mała czerwona papryka (bez pestek i pokrojona w cienkie paseczki)
2 łyżki oleju roślinnego
mąka do posypania
sól i pieprz do smaku
Na sos:
4 łyżki gotowego sosu teriyaki lub
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka cukru
2 łyżki wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
W garnku zagotuj osoloną wodę i dodaj wszystkie warzywa. Gotuj 2 minuty, przecedź i osusz ręcznikiem papierowym. Odłóż na bok.
W małej misce wymieszaj składniki na sos. Odłóż na bok.
Weź jeden sznycel wieprzowy i oprósz mąką z obu stron.
Dodaj 3 fasolki szparagowe, 3 paseczki marchewki i 3 paseczki papryki na kotlecie.
Dopraw solą i pieprzem, zwiń plaster mięsa w zgrabną roladkę. Zepnij wykałaczkami.
Na patelnię wylej olej, a gdy olej jest gorący, dodaj roladki wieprzowe.
Smaż, aż wieprzowina będzie złotobrązowa i wyjmij wykałaczki (około 8 minut).
Dodaj sos teriyaki i potrząśnij patelnią, aby upewnić się, że wszystkie boki są pokryte sosem (około 1-2 minut).
Wyłącz ogrzewanie i pokrój roladki po skosie na kawałki. Podawaj na ciepło z warzywami.