Zrazy zawijane z szynki wieprzowej w sosie teriyaki: obłędnie pyszne roladki w stylu japońskim

Zrazy zawijane z szynki wieprzowej w sosie teriyaki: obłędnie pyszne roladki w stylu japońskim
Autor: Shutterstock Soczyste roladki z szynki wieprzowej w sosie teriyaki
łatwy
30 min
4

Zrazy zawijane z szynki wieprzowej są soczyste i bardzo smaczne. Słodki sos teriyaki bardzo pasuje do wieprzowiny i tradycyjnie w Japonii stanowi dodatek do schabu i szynki. Chrupkie warzywa, którymi nadziana jest roladka bardzo konweniują z całością. 

SKŁADNIKI

  • Na zrazy:
  • 6 sznycli z szynki wieprzowej
  • 18 fasolki szparagowej (obcięte końcówki)
  • 1 mała marchewka (pokrojona w 18 cienkich pasków)
  • 1 mała czerwona papryka (bez pestek i pokrojona w cienkie paseczki)
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • mąka do posypania
  • sól i pieprz do smaku
  • Na sos:
  • 4 łyżki gotowego sosu teriyaki lub
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku zagotuj osoloną wodę i dodaj wszystkie warzywa. Gotuj 2 minuty, przecedź i osusz ręcznikiem papierowym. Odłóż na bok.
  • W małej misce wymieszaj składniki na sos. Odłóż na bok.
  • Weź jeden sznycel wieprzowy i oprósz mąką z obu stron.
  • Dodaj 3 fasolki szparagowe, 3 paseczki marchewki i 3 paseczki papryki na kotlecie.
  • Dopraw solą i pieprzem, zwiń plaster mięsa w zgrabną roladkę. Zepnij wykałaczkami.
  • Na patelnię wylej olej, a gdy olej jest gorący, dodaj roladki wieprzowe.
  • Smaż, aż wieprzowina będzie złotobrązowa i wyjmij wykałaczki (około 8 minut).
  • Dodaj sos teriyaki i potrząśnij patelnią, aby upewnić się, że wszystkie boki są pokryte sosem (około 1-2 minut).
  • Wyłącz ogrzewanie i pokrój roladki po skosie na kawałki. Podawaj na ciepło z warzywami.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej