Zrazy zawijane z szynki wieprzowej w sosie teriyaki: obłędnie pyszne roladki w stylu japońskim
2020-10-09
łatwy
30 min
4
Zrazy zawijane z szynki wieprzowej są soczyste i bardzo smaczne. Słodki sos teriyaki bardzo pasuje do wieprzowiny i tradycyjnie w Japonii stanowi dodatek do schabu i szynki. Chrupkie warzywa, którymi nadziana jest roladka bardzo konweniują z całością.
SKŁADNIKI
- Na zrazy:
- 6 sznycli z szynki wieprzowej
- 18 fasolki szparagowej (obcięte końcówki)
- 1 mała marchewka (pokrojona w 18 cienkich pasków)
- 1 mała czerwona papryka (bez pestek i pokrojona w cienkie paseczki)
- 2 łyżki oleju roślinnego
- mąka do posypania
- sól i pieprz do smaku
- Na sos:
- 4 łyżki gotowego sosu teriyaki lub
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku zagotuj osoloną wodę i dodaj wszystkie warzywa. Gotuj 2 minuty, przecedź i osusz ręcznikiem papierowym. Odłóż na bok.
- W małej misce wymieszaj składniki na sos. Odłóż na bok.
- Weź jeden sznycel wieprzowy i oprósz mąką z obu stron.
- Dodaj 3 fasolki szparagowe, 3 paseczki marchewki i 3 paseczki papryki na kotlecie.
- Dopraw solą i pieprzem, zwiń plaster mięsa w zgrabną roladkę. Zepnij wykałaczkami.
- Na patelnię wylej olej, a gdy olej jest gorący, dodaj roladki wieprzowe.
- Smaż, aż wieprzowina będzie złotobrązowa i wyjmij wykałaczki (około 8 minut).
- Dodaj sos teriyaki i potrząśnij patelnią, aby upewnić się, że wszystkie boki są pokryte sosem (około 1-2 minut).
- Wyłącz ogrzewanie i pokrój roladki po skosie na kawałki. Podawaj na ciepło z warzywami.