Zrazy zawijane z szynki wieprzowej w sosie teriyaki: obłędnie pyszne roladki w stylu japońskim

2020-10-09
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Zrazy zawijane z szynki wieprzowej w sosie teriyaki: obłędnie pyszne roladki w stylu japońskim
Autor: Shutterstock Soczyste roladki z szynki wieprzowej w sosie teriyaki
łatwy
30 min
4

Zrazy zawijane z szynki wieprzowej są soczyste i bardzo smaczne. Słodki sos teriyaki bardzo pasuje do wieprzowiny i tradycyjnie w Japonii stanowi dodatek do schabu i szynki. Chrupkie warzywa, którymi nadziana jest roladka bardzo konweniują z całością. 

Składniki

Na zrazy:

6 sznycli z szynki wieprzowej

18 fasolki szparagowej (obcięte końcówki)

1 mała marchewka (pokrojona w 18 cienkich pasków)

1 mała czerwona papryka (bez pestek i pokrojona w cienkie paseczki)

2 łyżki oleju roślinnego

mąka do posypania

sól i pieprz do smaku

Na sos:

4 łyżki gotowego sosu teriyaki lub

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżka cukru

2 łyżki wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

W garnku zagotuj osoloną wodę i dodaj wszystkie warzywa. Gotuj 2 minuty, przecedź i osusz ręcznikiem papierowym. Odłóż na bok.

W małej misce wymieszaj składniki na sos. Odłóż na bok.

Weź jeden sznycel wieprzowy i oprósz mąką z obu stron.

Dodaj 3 fasolki szparagowe, 3 paseczki marchewki i 3 paseczki papryki na kotlecie.

Dopraw solą i pieprzem, zwiń plaster mięsa w zgrabną roladkę. Zepnij wykałaczkami.

Na patelnię wylej olej, a gdy olej jest gorący, dodaj roladki wieprzowe.

Smaż, aż wieprzowina będzie złotobrązowa i wyjmij wykałaczki (około 8 minut).

Dodaj sos teriyaki i potrząśnij patelnią, aby upewnić się, że wszystkie boki są pokryte sosem (około 1-2 minut).

Wyłącz ogrzewanie i pokrój roladki po skosie na kawałki. Podawaj na ciepło z warzywami.