Sznycle z szynki w sosie pomidorowo-koperkowym

Sznycle z szynki w sosie pomidorowo-koperkowym
Autor: Shutterstock Sznycle z szynki w sosie pomidorowo-koperkowym- danie dla dużych i małych - zasmakuje każdemu
łatwy
35 min
4

Sznycle z szynki w sosie pomidorowo-koperkowym smakują wybornie. Długo duszone mięso rozpływa się w ustach, a sos pomidorowy podkreśla jego smak.

Sprawdź, jakie inne dania z szynki wieprzowej możesz przygotować

SKŁADNIKI

  • 1 kg szynki wieprzowej,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 liść laurowy,
  • 1 ziele angielskie,
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • 4-5 łyżek koperku,
  • 3-4 szklanki wody,
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia,
  • 4 łyżeczki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso kroimy w 1 cm plastry. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
  • Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Obsmażamy plastry szynki na rumiano z obu stron. Mięso przekładamy do większego rondla.
  • Na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa szklimy cebulę. Pod koniec smażenia cebuli dodajemy czosnek. Podsmażoną cebulę z czosnkiem dodajemy do mięsa.
  • Na patelnię wlewamy 1 szklankę wody i zagotowujemy ją zachowując w ten sposób smak mięsa. Wodą zalewamy mięso w garnku.
  • Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie oraz szczyptę soli i pieprzu. Dodajemy także resztę wody. Całość zagotowujemy i dusimy pod przykryciem przez 1-15 godziny na wolnym ogniu (do miękkości mięsa).
  • Mąkę ziemniaczaną i pszenną rozrabiamy w niewielkiej ilości wody. Dodajemy do mięsa i szybko mieszamy. Sos wyraźnie zgęstnieje.
  • Śmietanę hartujemy chochlą gorącego wywaru. Dodajemy ją do zawartości rondla razem z koncentratem pomidorowym. Gotujemy całość jeszcze 5 minut, doprawiając do smaku. 1 minutę przed końcem gotowania dodajemy posiekany koperek.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej