Sznycle z szynki w sosie pomidorowo-koperkowym
2022-06-20
łatwy
35 min
4
Sznycle z szynki w sosie pomidorowo-koperkowym smakują wybornie. Długo duszone mięso rozpływa się w ustach, a sos pomidorowy podkreśla jego smak.
Sprawdź, jakie inne dania z szynki wieprzowej możesz przygotować
SKŁADNIKI
- 1 kg szynki wieprzowej,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 liść laurowy,
- 1 ziele angielskie,
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki śmietany 18%,
- 4-5 łyżek koperku,
- 3-4 szklanki wody,
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia,
- 4 łyżeczki mąki pszennej,
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso kroimy w 1 cm plastry. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
- Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Obsmażamy plastry szynki na rumiano z obu stron. Mięso przekładamy do większego rondla.
- Na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa szklimy cebulę. Pod koniec smażenia cebuli dodajemy czosnek. Podsmażoną cebulę z czosnkiem dodajemy do mięsa.
- Na patelnię wlewamy 1 szklankę wody i zagotowujemy ją zachowując w ten sposób smak mięsa. Wodą zalewamy mięso w garnku.
- Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie oraz szczyptę soli i pieprzu. Dodajemy także resztę wody. Całość zagotowujemy i dusimy pod przykryciem przez 1-15 godziny na wolnym ogniu (do miękkości mięsa).
- Mąkę ziemniaczaną i pszenną rozrabiamy w niewielkiej ilości wody. Dodajemy do mięsa i szybko mieszamy. Sos wyraźnie zgęstnieje.
- Śmietanę hartujemy chochlą gorącego wywaru. Dodajemy ją do zawartości rondla razem z koncentratem pomidorowym. Gotujemy całość jeszcze 5 minut, doprawiając do smaku. 1 minutę przed końcem gotowania dodajemy posiekany koperek.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne