Sznycle z indyka w cieście naleśnikowym - soczyste kotlety lepsze niż schabowe

łatwy
20 min
4

Sznycle z indyka w cieście naleśnikowym są soczyste i bardzo smaczne. Do tego mają mniej kalorii, bo mięso z piersi indyka jest chude. Przygotowanie kotletów z indyczego filetu jest łatwe i zajmie wam tylko 20 minut. Warto je odpowiednio przyprawić, a odwdzięczą się niebiańskim smakiem. Lepsze niż schabowe!

Jak przyprawić sznycle z indyka?

Mięso indycze doskonale smakuje z tymiankiem, oregano, rozmarynem i czosnkiem. Z każdą z tych przypraw oddzielnie i ze wszystkimi razem. Jednak ja preferuję staropolski zestaw przeznaczony dla wieprzowiny. W tym przypadku odegra swoją rolę i zachwyci biesiadników. Weź zatem majeranku i czosnku, soli i pieprzu - tak by powiedziała moja Babcia Halina, mistrzyni sznycli panierowanych w mące i jajku. Majeranek tradycyjnie dodaje się schabu wieprzowego. Jego ciepły, żywiczny aromat świetnie komponuje się ze wszystkimi smażonymi potrawami. Dlaczego? Suszony majeranek uwalnia moc aromatu dopiero pod wpływem wysokich temperatur.

SKŁADNIKI

  • Na sznycle z indyka:
  • 500 g filetu z piersi indyka pokrojonego na 8 cienkich sznycli 
  • 2 łyżeczki majeranku suszonego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
  • Na panierkę w stylu ciasta naleśnikowego:
  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka, lekko ubite z 4 łyżkami wody
  • olej spożywczy do smażenia (słonecznikowy lub rzepakowy)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Sznycle lekko rozbić. Oprószyć majerankiem, solą, czosnkiem i pieprzem. 
  • W jednym naczyniu rozmącić jajka ze szczyptą soli. W drugim naczyniu umieścić mąkę pszenną. 
  • Sznycle panierować kolejno w mące, potem w rozmąconym jajkach, a następnie znowu w mące i znowu w jajkach. Nadmiar mąki strzepnąć.
  • Smażyć na rozgrzanym oleju po około 3 minuty z każdej strony. 
  • Podawać z ulubionymi dodatkami po 2 sznycle na 1 osobę. 
Beszamel: Mięso z indyka: właściwości i zastosowanie kulinarne mięsa indyczego
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej