Sznycle z indyka w cieście naleśnikowym - soczyste kotlety lepsze niż schabowe
Indycze sznycle w cieście naleśnikowym są soczyste i wyjątkowo smaczne. Dodatkowo, dzięki chudemu mięsu z piersi indyka, mają mniej kalorii. Przygotowanie kotletów z filetów indyka jest proste i zajmie zaledwie 20 minut. Warto je dobrze przyprawić, aby cieszyć się ich niebiańskim smakiem. Są lepsze niż tradycyjne schabowe!
Jak przyprawić sznycle z indyka?
Mięso indycze doskonale smakuje z tymiankiem, oregano, rozmarynem i czosnkiem. Z każdą z tych przypraw oddzielnie i ze wszystkimi razem. Jednak ja preferuję staropolski zestaw przeznaczony dla wieprzowiny. W tym przypadku odegra swoją rolę i zachwyci biesiadników. Weź zatem majeranku i czosnku, soli i pieprzu - tak by powiedziała moja Babcia Halina, mistrzyni sznycli panierowanych w mące i jajku. Majeranek tradycyjnie dodaje się schabu wieprzowego. Jego ciepły, żywiczny aromat świetnie komponuje się ze wszystkimi smażonymi potrawami. Dlaczego? Suszony majeranek uwalnia moc aromatu dopiero pod wpływem wysokich temperatur.
SKŁADNIKI
- Na sznycle z indyka:
- 500 g filetu z piersi indyka pokrojonego na 8 cienkich sznycli
- 2 łyżeczki majeranku suszonego
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
- 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
- Na panierkę w stylu ciasta naleśnikowego:
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka, lekko ubite z 4 łyżkami wody
- olej spożywczy do smażenia (słonecznikowy lub rzepakowy)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Sznycle lekko rozbić. Oprószyć majerankiem, solą, czosnkiem i pieprzem.
- W jednym naczyniu rozmącić jajka ze szczyptą soli. W drugim naczyniu umieścić mąkę pszenną.
- Sznycle panierować kolejno w mące, potem w rozmąconym jajkach, a następnie znowu w mące i znowu w jajkach. Nadmiar mąki strzepnąć.
- Smażyć na rozgrzanym oleju po około 3 minuty z każdej strony.
- Podawać z ulubionymi dodatkami po 2 sznycle na 1 osobę.