Filet z kurczaka po parysku. Przepis na francuskiego kurczaka w jajecznej panierce
2022-11-25
łatwy
20 min
2
Dieta niskokaloryczna
Kurczak przygotowany po parysku to pyszne i delikatne kotleciki z kurzej piersi w miękkiej panierce z samego jajka. Są mięciutkie i soczyste, dzięki czemu szczególnie przepadają za nimi dzieci. Oto jak zrobić francuskiego kurczaka, który świetnie smakuje z dodatkiem białego ryżu i surówki z marchewki i jabłka.
SKŁADNIKI
- 1 pierś z kurczaka
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- pieprz i sól
- olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso pokroić w poprzek na niewielkie i niezbyt grube kotleciki.
- Kotlety rozłożyć na desce, przykryć folią i delikatnie stłuc ręką.
- Każdy kotlecik obtoczyć dokładnie w mące i rozmąconym jajku.
- Smażyć na rozgrzanym oleju po dwie minuty z każdej strony.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne