Filet z kurczaka po parysku. Przepis na francuskiego kurczaka w jajecznej panierce

Filet z kurczaka po parysku
Autor: Shutterstock Filet z kurczaka po parysku podany na pięknym turkusowym talerzu.
łatwy
20 min
2

Dieta niskokaloryczna

Kurczak przygotowany po parysku to pyszne i delikatne kotleciki z kurzej piersi w miękkiej panierce z samego jajka. Są mięciutkie i soczyste, dzięki czemu szczególnie przepadają za nimi dzieci. Oto jak zrobić francuskiego kurczaka, który świetnie smakuje z dodatkiem białego ryżu i surówki z marchewki i jabłka.

SKŁADNIKI

  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • pieprz i sól
  • olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso pokroić w poprzek na niewielkie i niezbyt grube kotleciki.
  • Kotlety rozłożyć na desce, przykryć folią i delikatnie stłuc ręką.
  • Każdy kotlecik obtoczyć dokładnie w mące i rozmąconym jajku.
  • Smażyć na rozgrzanym oleju po dwie minuty z każdej strony.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne

Sprawdź w galerii przepis na pyszne piersi z kurczaka hasselback

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej