Sznycle drobiowe z musztardą - przepis na pierś kurczaka

Sznycle drobiowe z musztardą - przepis na pierś kurczaka
Autor: Shutterstock.com Sznycle drobiowe z musztardą - przepis na pierś kurczaka
łatwy
30 min
4

Sznycle drobiowe są delikatne, soczyste i przepyszne. Można je przyrządzać na wiele sposobów. Jednak najlepszym patentem jest posmarowanie kotletów musztardą. Krótko marynowane mięso z filetu drobiowego zachowuje wilgoć i jest niezwykle smaczne. Zobacz przepis na pierś kurczaka w musztardzie i ciesz się smakiem panierowanych sznycli! 

SKŁADNIKI

  • 500 g filetu z piersi kurczaka
  • 3 łyżki musztardy sarepskiej lub kozackiej, jeśli lubisz pikantne jedzenie
  • 2 jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • mąka do panierowania
  • panierka panko
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filet z piersi kurczaka pokroić wzdłuż na sznycle grubości około 2 cm. Lekko zbić tłuczkiem, aby wyrównać grubość sznycla. 
  • Sznycle oprószyć lekko solą oraz pieprzem. Następnie każdy sznycel z obu stron posmarować musztardą. Odstawić na 10-15 minut.
  • W tym czasie rozkłócić jajka z 4 łyżkami wody. Przygotować głębokie talerze oddzielnie z mąką i z panierką panko lub tartą bułką. 
  • Sznycle panierować kolejno w mące, rozmąconym jajkach i panierce panko. 
  • Smażyć na średnim ogniu, na rozgrzanym tłuszczu, do zrumienienia z obu stron. 
  • Podawać z puree ziemniaczano-marchewkowym i soczystą surówką ze świeżych warzyw
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne

Udka i podudzia kurczaka - TOP 10 przepisów

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej