Sznycle drobiowe z musztardą - przepis na pierś kurczaka
2022-04-06
łatwy
30 min
4
Sznycle drobiowe są delikatne, soczyste i przepyszne. Można je przyrządzać na wiele sposobów. Jednak najlepszym patentem jest posmarowanie kotletów musztardą. Krótko marynowane mięso z filetu drobiowego zachowuje wilgoć i jest niezwykle smaczne. Zobacz przepis na pierś kurczaka w musztardzie i ciesz się smakiem panierowanych sznycli!
SKŁADNIKI
- 500 g filetu z piersi kurczaka
- 3 łyżki musztardy sarepskiej lub kozackiej, jeśli lubisz pikantne jedzenie
- 2 jajka
- sól i pieprz do smaku
- mąka do panierowania
- panierka panko
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filet z piersi kurczaka pokroić wzdłuż na sznycle grubości około 2 cm. Lekko zbić tłuczkiem, aby wyrównać grubość sznycla.
- Sznycle oprószyć lekko solą oraz pieprzem. Następnie każdy sznycel z obu stron posmarować musztardą. Odstawić na 10-15 minut.
- W tym czasie rozkłócić jajka z 4 łyżkami wody. Przygotować głębokie talerze oddzielnie z mąką i z panierką panko lub tartą bułką.
- Sznycle panierować kolejno w mące, rozmąconym jajkach i panierce panko.
- Smażyć na średnim ogniu, na rozgrzanym tłuszczu, do zrumienienia z obu stron.
- Podawać z puree ziemniaczano-marchewkowym i soczystą surówką ze świeżych warzyw.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne