Sznycle drobiowe panierowane po węgiersku: przepis na miękkie, soczyste i fantastycznie smaczne
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Sznycle drobiowe panierowane po węgiersku to genialny przepis na miękkie, soczyste i fantastycznie smaczne kotlety. Drobiowy filet z piersi kurczaka lub indyka jest dostępny w każdym sklepie i bardzo łatwy w przyrządzeniu. Polecam pikantne sznycle drobiowe!
SKŁADNIKI
- 500 g sznycli z filetu drobiowego z piersi kurczaka lub indyka
- 1 białko jaja, lekko ubite ze szczyptą soli
- 3 łyżki tartej bułki
- 2 łyżki parmezanu, startego
- ostra papryka, słodka papryka, sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Sznycle lekko rozbić za pomocą wałka lub tłuczka do mięsa. Nie należy tłuc mocno, aby nie przerwać ciągłości tkanki. Przyprawić mieloną papryką, solą i pieprzem. Solą dość oszczędnie, pamiętając, że parmezan w panierce jest dość słony.
- Bułkę tartą i starty parmezan wymieszać razem.
- W miseczce ubić białko jajka ze szczyptą soli i ewentualnie 2 łyżeczkami wody.
- Sznycle panierować w białku, następnie w mieszance tartej bułki i parmezanu. Strząsnąć nadmiar.
- Na patelni rozgrzać masło razem z olejem. Dzięki tej sztuczce zachowamy smak masła, ale go nie spalimy.
- Sznycle smażyć na średnim ogniu, rumieniąc je po 6 minut z każdej strony.