Szaszłyki z wieprzowiny: przepis na grillowane szaszłyki wieprzowe
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Szaszłyki wieprzowe z duża ilością warzyw to dowód na to, że na grill nadaje się nie tylko karkówka, kiełbasa, kaszanka i skrzydełka. Tym daniem na pewno zabłyśniesz na grillowaniu. A gdy za oknami zimno - zrób je na grillu elektrycznym
ZOBACZ WIDEO i poznaj jeszcze inny przepis na wieprzowe szaszłyki:
SKŁADNIKI
- 40 dag wieprzowiny bez kości
- 1 młoda cukinia
- 1 strąk papryki czerwonej
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- przyprawa do grilla
- klasyczna musztarda czosnkowa
- pieprz mielony czarny
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka oliwy
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ocet zmieszać z oliwą, potem dodać mieszankę ziół do grilla, rozgniecione ząbki czosnku i musztardę.
- Do tak powstałej marynaty o konsystencji pasty należy włożyć pokrojone w niedużą kostkę mięso i odstawić na pół godziny.
- Następnie cukinię pokroić na grube plasterki.
- Paprykę umyć, przeciąć na pół, wyjąć gniazdo nasienne, opłukać, pokroić.
- Cebulę obrać, pokroić na cząstki.
- Gdy już wszystko będzie gotowe można przystąpić do nadziewania szaszłyków.
- Na długie szpadki nabijamy na przemian mięso i przygotowane warzywa.
- Szaszłyki trzymamy na grillu aż mięso się zarumieni.