Szaszłyki wieprzowe w azjatyckim stylu. Doskonałe dla fanów grilla i AirFryera
2022-10-21
łatwy
30 min
4
Szaszłyki wieprzowe w azjatyckim stylu to kawałki łopatki zamarynowane w orientalnym sosie i upieczone we frytkownicy beztłuszczowej, czyli AirFryerze. Jeśli nie dysponujesz tym wygodnym urządzeniem do "smażenia" bez tłuszczu, z powodzeniem możesz zrobić to danie na grillu - elektrycznym lub węglowym, albo też na ruszcie piekarnika. Uda się i zasmakuje ci na pewno.
SKŁADNIKI
- 500 g łopatki wieprzowej
- 1½ łyżki imbiru, obranego i pokrojonego w plastry, a następnie rozdrobnionego
- 1/2 łyżki zmiażdżonego czosnku
- 4 1/2 łyżki sosu sojowego
- 1 1/2 łyżki miodu (lub więcej do smaku)
- 1 1/2 łyżki octu ryżowego
- 1 1/2 łyżeczki prażonego oleju sezamowego
- 8 patyczków do szaszłyków
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokrój wieprzowinę w cienkie plasterki o grubości około pół cm. Delikatnie zbij mięso płaską stroną tłuczka, by je zmiękczyć. Przełóż mięso do miski.
- W małej misce wymieszaj imbir, czosnek, sos sojowy, miód, ocet ryżowy i olej sezamowy. Posmakuj i dostosuj do swoich upodobań.
- Zalej wieprzowinę 2/3 marynaty, a pozostałą część odstaw - jest przeznaczona do polewania wieprzowiny podczas pieczenia lub smażenia.
- Mięso dokładnie wymieszaj z marynatą i pozostaw w temperaturze pokojowej na 25-30 minut. Następnie nadziej je na patyczki do szaszłyków.
- Rozgrzej frytownicę beztłuszczową do temperatury 180°C. Włóż szaszłyki do koszyka i piecz przez 5-6 minut.
- Następnie otwórz frytownicę i polej obie strony szaszłyków pozostałą marynatą. Piecz przez kolejne 2-3 minuty lub do momentu, gdy mięso będzie miękkie.
- Alternatywnie możesz piec szaszłyki na grillu węglowym/ elektrycznym (lub smażyć na patelni grillowej) przez kilka minut, aż będą całkowicie miękkie i rumiane.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne