Szaszłyki wieprzowe w azjatyckim stylu. Doskonałe dla fanów grilla i AirFryera

Szaszłyki wieprzowe w azjatyckim stylu. Doskonałe dla fanów grilla i Air Fryera
Autor: Shutterstock Te szaszłyki przygotujesz z niedrogiego mięsa z łopatki wieprzowej
łatwy
30 min
4

Szaszłyki wieprzowe w azjatyckim stylu to kawałki łopatki  zamarynowane w orientalnym sosie i upieczone we frytkownicy beztłuszczowej, czyli AirFryerze. Jeśli nie dysponujesz tym wygodnym urządzeniem do "smażenia" bez tłuszczu, z powodzeniem możesz zrobić to danie na grillu - elektrycznym lub węglowym, albo też na ruszcie piekarnika. Uda się i zasmakuje ci na pewno.

SKŁADNIKI

  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 1½ łyżki imbiru, obranego i pokrojonego w plastry, a następnie rozdrobnionego
  • 1/2 łyżki zmiażdżonego czosnku
  • 4 1/2 łyżki sosu sojowego
  • 1 1/2 łyżki miodu (lub więcej do smaku)
  • 1 1/2 łyżki octu ryżowego
  • 1 1/2 łyżeczki prażonego oleju sezamowego
  • 8 patyczków do szaszłyków

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokrój wieprzowinę w cienkie plasterki o grubości około pół cm. Delikatnie zbij mięso płaską stroną tłuczka, by je zmiękczyć. Przełóż mięso do miski.
  • W małej misce wymieszaj imbir, czosnek, sos sojowy, miód, ocet ryżowy i olej sezamowy. Posmakuj i dostosuj do swoich upodobań.
  • Zalej wieprzowinę 2/3 marynaty, a pozostałą część odstaw - jest przeznaczona do polewania wieprzowiny podczas pieczenia lub smażenia.
  • Mięso dokładnie wymieszaj z marynatą i pozostaw w temperaturze pokojowej na 25-30 minut. Następnie nadziej je na patyczki do szaszłyków.
  • Rozgrzej frytownicę beztłuszczową do temperatury 180°C. Włóż szaszłyki do koszyka i piecz przez 5-6 minut.
  • Następnie otwórz frytownicę i polej obie strony szaszłyków pozostałą marynatą. Piecz przez kolejne 2-3 minuty lub do momentu, gdy mięso będzie miękkie.
  • Alternatywnie możesz piec szaszłyki na grillu węglowym/ elektrycznym (lub smażyć na patelni grillowej) przez kilka minut, aż będą całkowicie miękkie i rumiane.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej