Szałowy schab po królewsku - po prostu rozpływa się w ustach!

Obłędny schab po królewsku - po prostu rozpływa się w ustach!
Autor: Shutterstock Schab po królewsku jest delikatny i soczysty dzięki dodatkowi ananasa.
łatwy
25 min
4

Schab i ananas to dawno już odkryta smakowita kombinacja. Ale jeśli nie przepadasz za panierowanym klasycznym schabowym, na którym dumnie pysznią się jeden lub dwa plastry ananasa, zrób schab po królewsku. Takie kotlety, nadziane owocami i uduszone w delikatnym sosie to właśnie schab po królewsku - miękki, soczysty  i smakowity.

SKŁADNIKI

  • 4 kotlety  schabowe
  • 1 łyżka mąki (ewentualnie)
  • 4 plastry ananasa
  • 8 suszonych śliwek
  • 1 czerwona cebula
  • masło
  • sól, pieprz, suszony czosnek granulowany

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kotlety  natrzeć przyprawami, w każdym ostrym nożem zrobić nacięcie - kieszeń
  • Do kieszonki włożyć kawałki ananasa i śliwek, spiąć kotlety wykałaczką, ewentualnie panierować w mące.
  • Obsmażyć na tłuszczu, przełożyć do garnka z grubym dnem. Dodać resztę ananasa i śliwek oraz cebulę. Podlać wiodą i dusić do miękkości mięsa.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej