Świetne kotlety z piersi kurczaka i brokuła
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Marzysz o soczystych kotletach? Chcesz jeść więcej warzyw? Kotlety z piersi kurczaka i brokuła są właśnie dla ciebie. Bardzo łatwe w przygotowaniu kotlety dostarczają zdrowej porcji mięsa i lekko strawnego warzywa. Tak przygotowane kotlety pokochają nawet ci, co nie przepadają za brokułem.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 podwójna pierś kurczaka, czyli 2 filety drobiowe
- 1 brokuł lub 400 g brokuła mrożonego
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki mąki
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filet z piersi kurczaka pokroić na małe kawałki. Dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą i pieprzem, wymieszać i odstawić.
- Brokuła podzielić na różyczki, łodygę pociąć, wszystko zblanszować w osolonym wrzątku, czyli zanurzyć pokrojonego brokuła w gorącej wodzie na 3 minuty. Następnie drobno posiekać.
- W dużej misce rozkłócić jajka z solą. Dodać mąkę i dobrze wymieszać. Do ciasta dodać mięso i brokuły. Dokładnie wymieszać.
- Na gorący tłuszcz kłaść łyżką porcje przygotowanej masy. Smażyć na średnim ogniu do zrumienia z obu stron.
- Podawać z ziemniakami i surówką.