Suflet cielęcy z sosem pomidorowym
2021-03-29

średni
0 min
4
Suflet cielęcy z sosem pomidorowym to danie nie tylko pyszne, lecz także zdrowe. Jest polecane zwłaszcza osobom z chorą wątrobą i woreczkiem żółciowym.
SKŁADNIKI
- 60 dag chudej cielęciny
- marchewka
- pietruszka
- mały seler
- czerstwa kajzerka
- trzy białka
- pół szklanki mleka
- 2 łyżki natki pietruszki
- estragon
- 2–3 pomidory (albo puszka pelati)
- łyżeczka masła
- łyżka mąki
- 3 łyżki mleka
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cielęcinę ugotuj w niewielkiej ilości wody razem z oczyszczonymi warzywami. Gdy będą miękkie, zmiel je z bułką namoczoną w wodzie.
Do masy dodaj mleko, natkę i estragon, dopraw solą. - Włóż do formy wysmarowanej tłuszczem. Piecz 20 minut w temp. 170°C. Kiedy nieco ostygnie pokrój na porcje.
- Zagotuj 3/4 szklanki wywaru z warzyw i mięsa. Dodaj obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Rozgotuj na małym ogniu (te z puszki tylko podgrzej). Przetrzyj, dodaj mąkę rozprowadzoną w mleku, zagotuj. Przed podaniem dodaj masło, wymieszaj. Suflet polej sosem.