Suflet cielęcy z sosem pomidorowym

2021-03-29
Suflet cielęcy z sosem pomidorowym
Autor: Shutterstock Delikatny suflet cielęcy to propozycja dla osób na lekkostrawnej diecie.
średni
0 min
4

Suflet cielęcy z sosem pomidorowym to danie nie tylko pyszne, lecz także zdrowe. Jest polecane zwłaszcza osobom z chorą wątrobą i woreczkiem żółciowym.

SKŁADNIKI

  • 60 dag chudej cielęciny
  • marchewka
  • pietruszka
  • mały seler
  • czerstwa kajzerka
  • trzy białka
  • pół szklanki mleka
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • estragon
  • 2–3 pomidory (albo puszka pelati)
  • łyżeczka masła
  • łyżka mąki
  • 3 łyżki mleka
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cielęcinę ugotuj w niewielkiej ilości wody razem z oczyszczonymi warzywami. Gdy będą miękkie, zmiel je z bułką namoczoną w wodzie.
    Do masy dodaj mleko, natkę i estragon, dopraw solą.
  • Włóż do formy wysmarowanej tłuszczem. Piecz 20 minut w temp. 170°C. Kiedy nieco ostygnie pokrój na porcje.
  • Zagotuj 3/4 szklanki wywaru z warzyw i mięsa. Dodaj obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Rozgotuj na małym ogniu (te z puszki tylko podgrzej). Przetrzyj, dodaj mąkę rozprowadzoną w mleku, zagotuj. Przed podaniem dodaj masło, wymieszaj. Suflet polej sosem.