Steki z szynki wieprzowej w aromatycznym sosie sherry
2022-05-09
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Mięso wieprzowe z szynki jest smaczne, nietłuste i niedrogie. W czasie promocji szynkę wieprzową można kupić nawet po mniej niż 10 zł za kg i przyrządzić z niej prawdziwie ekskluzywne danie. Przekonałam się o tym już jakiś czas temu i teraz coraz częściej korzystam z obniżonych cen na to mięso i przygotowuję z niego pyszne obiady w różnym stylu. Dziś aromatyczne steki.
SKŁADNIKI
- 4 spore kotlety z szynki wieprzowej o grubości 1-1,5 cm każdy.
- 1 pełna łyżka masła
- 4 goździki
- 1 szklanka sherry (wytrawnego najlepiej)
- 2 łyżeczki musztardy Djon
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kotlety dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem.
- Masło rozgrzać na patelni na średnim ogniu ogniu.
- Gdy masło zacznie skwierczeć usmażyć na nim kotlety - na mocnym ogniu, po 3 minuty z każdej strony.
- Kotlety przełożyć na talerz i postawić w miejscu gdzie nie nie będą zbyt szybko stygły, można włożyć do lekko nagrzanego piekarnika.
- Na patelnię na której smażyły się kotlety wlać sierry, dodać goździki i musztardę. Zamieszać. Zdrapać resztki mięsa i tłuszczu, które przywarły do patelni.
- Gotować bez przykrycia na mocnym ogniu-3-5 minut, aż sos się zredukuje i zrobi lekko błyszczący. Sosem polać kotlety.
- Kotlety można też włożyć do sosu na ostatnią minutę podgrzewania go. Steki podawać z ryżem i warzywami.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne