Steki z szynki wieprzowej w aromatycznym sosie sherry

Steki z szynki
Autor: Shutteratock Steki z szynki to pomysł na eleganckie danie za niewielkie pieniądze.
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Mięso wieprzowe z szynki jest smaczne, nietłuste i niedrogie. W czasie promocji szynkę wieprzową można kupić nawet po mniej niż 10 zł za kg i przyrządzić z niej prawdziwie ekskluzywne danie. Przekonałam się o tym już jakiś czas temu i teraz coraz częściej korzystam z obniżonych cen na to mięso i przygotowuję z niego pyszne obiady w różnym stylu. Dziś aromatyczne steki.

SKŁADNIKI

  • 4 spore kotlety z szynki wieprzowej o grubości 1-1,5 cm każdy.
  • 1 pełna łyżka masła
  • 4 goździki
  • 1 szklanka sherry (wytrawnego najlepiej)
  • 2 łyżeczki musztardy Djon

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kotlety dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem.
  • Masło rozgrzać na patelni na średnim ogniu ogniu.
  • Gdy masło zacznie skwierczeć usmażyć na nim kotlety - na mocnym ogniu, po 3 minuty z każdej strony.
  • Kotlety przełożyć na talerz i postawić w miejscu gdzie nie nie będą zbyt szybko stygły, można włożyć do lekko nagrzanego piekarnika.
  • Na patelnię na której smażyły się kotlety wlać sierry, dodać goździki i musztardę. Zamieszać. Zdrapać resztki mięsa i tłuszczu, które przywarły do patelni.
  • Gotować bez przykrycia na mocnym ogniu-3-5 minut, aż sos się zredukuje i zrobi lekko błyszczący. Sosem polać kotlety.
  • Kotlety można też włożyć do sosu na ostatnią minutę podgrzewania go. Steki podawać z ryżem i warzywami.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne

Galeria: Co zrobić z szynki wieprzowej? Najlepsze przepisy

Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej