Steki z keczupem - dobry przepis na grillowaną karkówkę z rusztu lub patelni
2021-03-29

łatwy
25 min
4
Konkretne danie na konkretny głód - steki z karkówki w keczupowej marynacie grillowane z kolorową papryką. Podpowiadamy, jak je zrobić, by były soczyste, smaczne i wyglądały apetycznie.
SKŁADNIKI
- 8 plastrów karkówki
- duża cebula
- czerwona, żółta i zielona papryka.
- Na marynatę:
12 łyżek oliwy - 6 łyżek keczupu
- 5 ząbków czosnku
- łyżka ziół prowansalskich
- 2-3 ziarna jałowca
- świeżo mielony pieprz
- 0,5 kostki bulionowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oliwę wlej do miski, dodaj keczup, zioła prowansalskie, pieprz oraz rozkruszoną kostkę bulionową. Starannie wymieszaj.
- Czosnek obierz, rozgnieć razem z ziarnami jałowca. Dodaj do marynaty.
- Plastry karkówki rozbij tłuczkiem. Zanurz w marynacie, wstaw do lodówki na kilka godzin. Papryki oczyść i pokrój na duże kawałki, a obraną cebulę na ósemki.
- Steki wyjmij z marynaty i grilluj na gorącym ruszcie lub patelni grillowej przez około 5-6 minut z każdej strony, smarując pozostałą marynatą. Do steków dodaj warzywa. Grilluj, aż się zrumienią.
- Steki podawaj z warzywami, ewentualnie z sosem pomidorowym lub majonezowo-keczupowym