Steki z keczupem - dobry przepis na grillowaną karkówkę z rusztu lub patelni

Steki z keczupem - dobry przepis na grillowaną karkówkę
Autor: Shutterstock Karkówka marynowana w keczupie jest krucha i soczysta.
łatwy
25 min
4

Konkretne danie na konkretny głód - steki z karkówki w keczupowej marynacie grillowane z kolorową papryką. Podpowiadamy, jak je zrobić, by były soczyste, smaczne i wyglądały apetycznie.

SKŁADNIKI

  • 8 plastrów karkówki
  • duża cebula
  • czerwona, żółta i zielona papryka.
  •  
  • Na marynatę:

    12 łyżek oliwy
  • 6 łyżek keczupu
  • 5 ząbków czosnku
  • łyżka ziół prowansalskich
  • 2-3 ziarna jałowca
  • świeżo mielony pieprz
  • 0,5 kostki bulionowej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oliwę wlej do miski, dodaj keczup, zioła prowansalskie, pieprz oraz rozkruszoną kostkę bulionową. Starannie wymieszaj.
  • Czosnek obierz, rozgnieć razem z ziarnami jałowca. Dodaj do marynaty.
  • Plastry karkówki rozbij tłuczkiem. Zanurz w marynacie, wstaw do lodówki na kilka godzin. Papryki oczyść i pokrój na duże kawałki, a obraną cebulę na ósemki.
  • Steki wyjmij z marynaty i grilluj na gorącym ruszcie lub patelni grillowej przez około 5-6 minut z każdej strony, smarując pozostałą marynatą. Do steków dodaj warzywa. Grilluj, aż się zrumienią.
  • Steki podawaj z warzywami, ewentualnie z sosem pomidorowym lub majonezowo-keczupowym