Soczysty klops z mięsa drobiowego i cukinii: nigdy nie jedliście lepszego

Klops z mięsa drobiowego i cukinii to jedno z tych pysznych dań sezonowych, które zawsze robię latem. Gdy cukinia osiąga najniższą cenę, można zaszaleć i zrobić efektowną i bardzo smaczną pieczeń rzymską w stylu swojskiego klopsa. W przepisie nie ma tartej bułki, ani innych dodatków węglowodanowych. Po prostu czyste mięso, warzywa i trochę parmezanu dla podkręcenia smaku. Polecam!
Więcej przepisów z cukinią lub kabaczkiem
Jeśli po prostu kochasz cukinię i wciąż szukasz nowych sposobów przygotowania cukinii, wybrałam dla Ciebie kilka świetnych przepisów przygotowanych przez redaktorki serwisu Beszamel.pl
Placki, zapiekanki i ciasta z cukinii to idealna dania sezonowe. Szczególnie, gdy cukinia staje się tania jak barszcz. Co wybierasz?
Pieczone placki z cukinii: chrupiący i pyszny pomysł na obiad lub przekąskę
Plastry cukinii panierowane i pieczone w piekarniku: idealne na lato
Ryżowa babka z cukinią lub kabaczkiem: samodzielne danie, świetna przystawka
Zapiekane roladki z cukinii - przepyszne i niedrogie
Dietetyczne ciasto z cukinii - czekoladowe i zdrowe
SKŁADNIKI
- 500 g mielonego mięsa drobiowego
- 2 cukinie, starte na tarce o dużych otworach
- 1 cukinia, pokrojona pionowo na cienkie plastry
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- 1/4 szklanki groszku cukrowego, wyłuskanego
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka oregano
- sól
- 1 forma keksowa średnich rozmiarów
- 2 łyżeczki oleju do przygotowania formy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dwie cukinie zetrzeć na tarce o dużych otworach, przełożyć do sitka lub durszlaka, posypać 1 łyżeczką soli i pozostawić na 20 minut. Po tym czasie odcisnąć. W ten sposób pozbywamy się części wilgoci zawartej w cukinii.
- Jedną cukinię pokroić wzdłuż na cienkie plastry, będą potrzebne do wyłożenia foremki.
- Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę.
- W misce wymieszać mielone mięso, startą cukinię, rozmącone jajka, posiekaną cebulę i czosnek oraz przyprawy: pieprz, oregano i parmezan. Nie należy solić już masy, ponieważ cukinia była już solona, a parmezan jest również dość słony.
- Do mieszaniny mięsa dodać zielony groszek i lekko przemieszać.
- Formę keksową posmarować olejem, wyłożyć plastrami cukinii, układając je na zakładkę. Napełnić formę masą mięsną.
- Wstawić do piekarnika i piec około 60 minut w temperaturze 180°C.