Soczysty burger rodem z "Pulp Fiction". Zanurz się w wyjątkowym smaku

Oglądając Pulp Fiction można łatwo zgłodnieć, szczególnie w momencie kiedy postać grana przez Samuela L. Jacksona zajada się przepysznym burgerem. Choć pochodzi on z fikcyjnej restauracji Big Kahuna, to możemy również bez problemu przygotować go w domu.
Burger z "Pulp Fiction". Rozkochaj się w jedzeniu z ekranu
Czasami oglądając filmy, aż ślinka nam cieknie. Przykładem może być na przykład burger z fikcyjnej restauracji Big Kahuna, którego widzimy na ekranie oglądając "Pulp Fiction". I nic dziwnego, danie to wygląda naprawdę zachęcająco. Niestety, restauracja z filmu nie istnieje, jednak burgera i tak możemy przygotować.
Biorąc pod uwagę, że to restauracja, która ma wywodzić się z Hawajów, to jednym z najważniejszych składników tego burgera jest nic innego jak grillowany plaster ananasa. Nadaje on kanapce przyjemny, słodkawy smak, który idealnie łączy wszystkie smaki.
Idealne połączenia smaków. Słodko-słony burger z tropików
Ten burger to idealne połączenie słodko-słonych tropikalnych smaków, które zachwycą nasze podniebienie. Jego przygotowanie nie jest ciężkie i nie będzie zajmowało sporo czasu. Jednak jak w przypadku niemal wszystkich burgerów, będzie po nim trochę sprzątania.
Jeśli jednak oglądając Pulp Fiction naszła nas ogromna ochota na burgera, to ten bez wątpienia sprawdzi się idealnie. Wystarczy trochę wolnego czasu, a będziemy mogli jeść to, co widzimy na ekranie.
SKŁADNIKI
- 2 bułki do burgerów
- 2 plastry ananasa
- 2 plastry sera cheddar lub gouda
- 4 plastry boczku
- 400 g mielonej wołowiny
- 4 plastry pomidora
- 0,5 czerwonej cebuli
- sałata
- Na marynatę:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka soku z ananasa
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 ząbek czosnku
- pieprz
- Sos:
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka cytryny
- sól i pieprz
- sok z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso mielone doprawiamy solą i pieprzem.
- Dormujemy dwa duże kotlety.
- W osobnej misce dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki do marynaty.
- Kotlety dokładnie smarujemy naszą marynatą.
- Smażmy z obu stron.
- Kiedy już będą niemal gotowe, na każdy kładziemy plater sera.
- Na patelnie wlewamy odrobinę wody i przykrywamy, by ser się rozpuścił.
- Na osobnej patelni grillujemy boczek i anansa.
- Przkreajamy bułki i chwilę je podpiekamy.
- Wszystkie składniki do sosu dokładnie mieszamy.
- Bułkę smarujemy sosem.
- Układamy: sałatę, mięso, boczek, ananasa, pomidora i cebulę.
- Smarujemy górną połowę bułki sosem i zamykamy.