Soczyste mielone z porem: przepis na najlepsze kotlety
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          30 min
      
      
        
          4
      
    Soczyste mielone z porem to odmiana tradycyjnych kotletów mielonych. Zamiast cebuli dodajmy pora, który ma głębszy, bardziej słodki i złożony smak, niż cebula. To łatwy przepis na najlepsze kotlety, jakie kiedykolwiek usmażono.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
Polecamy też:
Mielone z cukinią: przepis na kotlety wieprzowe
Kotlety mielone z grilla, z orzechami włoskimi
Kotlety mielone z kiszoną kapustą: miękkie i soczyste
Kotlety mielone z otrębami owsianymi
SKŁADNIKI
- 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego, wieprzowego lub indyczego
 - 1 por, tylko biała część
 - 1 jajko
 - 3 łyżki tartej bułki
 - 2 łyżki mąki do obtoczenia
 - sól i pieprz
 - olej do smażenia
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pora drobno posiekać, zeszklić na 1 łyżce rozgrzanego oleju.
 - Do mięsa dodać usmażonego pora, jajko, tartą bułkę, 3 łyżki wody przegotowanej. Jeśli mięso nie zawiera soli dodanej przez producenta, to posolić do smaku. Także popieprzyć. Dobrze wymieszać.
 - Formować owalne kotlety, obtoczyć w mące.
 - Kotlety smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
 - Podawać z warzywami.