Soczyste mielone z porem: przepis na najlepsze kotlety
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Soczyste mielone z porem to odmiana tradycyjnych kotletów mielonych. Zamiast cebuli dodajmy pora, który ma głębszy, bardziej słodki i złożony smak, niż cebula. To łatwy przepis na najlepsze kotlety, jakie kiedykolwiek usmażono.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
Polecamy też:
Mielone z cukinią: przepis na kotlety wieprzowe
Kotlety mielone z grilla, z orzechami włoskimi
Kotlety mielone z kiszoną kapustą: miękkie i soczyste
Kotlety mielone z otrębami owsianymi
SKŁADNIKI
- 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego, wieprzowego lub indyczego
- 1 por, tylko biała część
- 1 jajko
- 3 łyżki tartej bułki
- 2 łyżki mąki do obtoczenia
- sól i pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pora drobno posiekać, zeszklić na 1 łyżce rozgrzanego oleju.
- Do mięsa dodać usmażonego pora, jajko, tartą bułkę, 3 łyżki wody przegotowanej. Jeśli mięso nie zawiera soli dodanej przez producenta, to posolić do smaku. Także popieprzyć. Dobrze wymieszać.
- Formować owalne kotlety, obtoczyć w mące.
- Kotlety smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
- Podawać z warzywami.