Soczyste mielone z porem: przepis na najlepsze kotlety

2019-07-15
Soczyste mielone z porem: przepis na najlepsze kotlety
Autor: Shutterstock Kotlety mielone z porem idealnie pasują do ziemniaków i cukinii
łatwy
30 min
4

Soczyste mielone z porem to odmiana tradycyjnych kotletów mielonych. Zamiast cebuli dodajmy pora, który ma głębszy, bardziej słodki i złożony smak, niż cebula. To łatwy przepis na najlepsze kotlety, jakie kiedykolwiek usmażono. 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

 

Polecamy też:

Mielone z cukinią: przepis na kotlety wieprzowe

Kotlety mielone po szwedzku

Kotlety mielone z grilla, z orzechami włoskimi

Kotlety mielone z kiszoną kapustą: miękkie i soczyste

Kotlety mielone z otrębami owsianymi

Składniki

500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego, wieprzowego lub indyczego

1 por, tylko biała część

1 jajko

3 łyżki tartej bułki

2 łyżki mąki do obtoczenia

sól i pieprz

olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Pora drobno posiekać, zeszklić na 1 łyżce rozgrzanego oleju.

Do mięsa dodać usmażonego pora, jajko, tartą bułkę, 3 łyżki wody przegotowanej. Jeśli mięso nie zawiera soli dodanej przez producenta, to posolić do smaku. Także popieprzyć. Dobrze wymieszać. 

Formować owalne kotlety, obtoczyć w mące.

Kotlety smażyć na rozgrzanym tłuszczu.

Podawać z warzywami.