Soczyste kotleciki mielone zapiekane z ziemniakami: przepis na pyszne danie jednogarnkowe
Soczyste kotleciki mielone zapiekane z ziemniakami to doskonały pomysł na wykorzystanie mielonego mięsa inaczej niż zazwyczaj. To proste do przygotowania danie, w którym mięso i warzywne dodatki do niego zapiekamy w jednym naczyniu. Ta zapiekanka nadaje się też do odgrzewania na drugi dzień - co ważne dla tych, którzy chcieliby resztki obiadu zabrać kolejnego dnia na lunch w pracy.
Uwielbiam dania z piekarnika, w którym jednocześnie piecze się mięso i dodatki do niego. To bardzo upraszcza i przyspiesza przygotowanie posiłku. A gdy jeszcze wszystko piecze się w jednym naczyniu, to już po prostu bajka - mniej zmywania i sprzątania, łatwiej też danie podać na stół. Kotleciki zapiekane z ziemniakami, cebulą i cukinią to jedno z takich dań, które lubię. Kotleciki wychodzą soczyste, bo w towarzystwie warzyw nie mają szans zbytnio wyschnąć. Tłuszcz z mięsa wchłaniają warzywa, a wszystkie smaki się przenikają. Gdy danie się piecze, ja spokojnie sprzątam kuchnię i przygotowuję surówkę - i tak sprawnie mam gotowy obiad. Zdrowszy niż smażone kotlety, co też się liczy. I bez przykrego zapachu smażeniny w domu.
SKŁADNIKI
- 1 kg mięsa mielonego
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- przyprawa do mięsa mielonego
- 4-5 sporych ziemniaków
- 2 cukinie
- 3 średnie cebule
- Sos pomidorowy:
- puszka pomidorów
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 0,5 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- sól, pieprz
- 10 dag startego sera żółtego - najlepiej ostrzejszego w smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso mielone wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, mąką ziemniaczaną oraz przyprawą do mięsa mielonego i ulepić średniej wielkości kotleciki.
- Obrać ziemniaki i cebulę i wraz z cukinia pokroić je w plasterki grubości 0,5 cm.
- Naczynie do zapiekania natłuścić olejem lub oliwą i układać w nim, naprzemiennie kotleciki, ziemniaki, cebulę i cukinię. Warzywa posypać solą i pieprzem. Piec ok. 35 minut w temperaturze 190 stopni C.
- W tym czasie przygotować sos pomidorowy. Do wysokiego naczynia wrzucić pomidory z puszki, koncentrat, cukier, słodką i wędzoną paprykę w proszku, sól oraz pieprz i dokładnie zblendować. Gdyby sos wydawał się nam zbyt gęsty - dodać kilka łyżek wody.
- Po upływie 35 minut pieczenia sos wylać równomiernie na mięso i warzywa. Posypać danie startym serem i zapiekać jeszcze 15-20 minut w temperaturze 190 stopni C.