Soczyste kotleciki mielone zapiekane z ziemniakami: przepis na pyszne danie jednogarnkowe

Soczyste kotleciki mielone zapiekane z ziemniakami: przepis na pyszne danie jednogarnkowe
Autor: Shutterstock Kotleciki mielone zapiekane z warzywami pod warstwą sosu pomidorowego
łatwy
35 min
5

Soczyste kotleciki mielone zapiekane z ziemniakami to doskonały pomysł na wykorzystanie mielonego mięsa inaczej niż zazwyczaj. To proste do przygotowania danie, w którym mięso i warzywne dodatki do niego zapiekamy w jednym naczyniu. Ta zapiekanka nadaje się też do odgrzewania na drugi dzień - co ważne dla tych, którzy chcieliby resztki obiadu zabrać kolejnego dnia na lunch w pracy.

Uwielbiam dania z piekarnika, w którym jednocześnie piecze się mięso i dodatki do niego. To bardzo upraszcza i przyspiesza przygotowanie posiłku. A gdy jeszcze wszystko piecze się w jednym naczyniu, to już po prostu bajka - mniej zmywania i sprzątania, łatwiej też danie podać na stół. Kotleciki zapiekane z ziemniakami, cebulą i cukinią to jedno z takich dań, które lubię. Kotleciki wychodzą soczyste, bo w towarzystwie warzyw nie mają szans zbytnio wyschnąć. Tłuszcz z mięsa wchłaniają warzywa, a wszystkie smaki się przenikają. Gdy danie się piecze, ja spokojnie sprzątam kuchnię i przygotowuję surówkę - i tak sprawnie mam gotowy obiad. Zdrowszy niż smażone kotlety, co też się liczy. I bez przykrego zapachu smażeniny w domu.

SKŁADNIKI

  • 1 kg mięsa mielonego
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • 4-5 sporych ziemniaków
  • 2 cukinie
  • 3 średnie cebule
  • Sos pomidorowy:
  • puszka pomidorów
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • sól, pieprz
  • 10 dag startego sera żółtego - najlepiej ostrzejszego w smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso mielone wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, mąką ziemniaczaną oraz przyprawą do mięsa mielonego i ulepić średniej wielkości kotleciki.
  • Obrać ziemniaki i cebulę i wraz z cukinia pokroić je w plasterki grubości 0,5 cm.
  • Naczynie do zapiekania natłuścić olejem lub oliwą i układać w nim, naprzemiennie kotleciki, ziemniaki, cebulę i cukinię. Warzywa posypać solą i pieprzem. Piec ok. 35  minut w temperaturze 190 stopni C.
  • W tym czasie  przygotować sos pomidorowy. Do wysokiego naczynia wrzucić pomidory z puszki, koncentrat, cukier, słodką i wędzoną paprykę w proszku, sól oraz pieprz i  dokładnie zblendować. Gdyby sos wydawał się nam zbyt gęsty -  dodać kilka łyżek wody.
  • Po upływie 35 minut pieczenia sos wylać równomiernie na mięso i warzywa. Posypać danie startym serem i zapiekać jeszcze 15-20 minut w temperaturze 190 stopni C.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej