Soczysta polędwiczka pieczona w sosie Dijon - efekt wow gwarantowany!
2021-07-10
łatwy
35 min
4
Polędwiczka pieczona w sosie Dijon, z najbardziej znanej musztardy francuskiej jest delikatna, soczysta, ale z charakterkiem. Doskonale smakuje z pieczonymi ziemniakami i zieloną sałatą. To danie proste, które swoją doskonałość zawdzięcza składnikom wysokiej jakości.
SKŁADNIKI
- 500 g polędwicy wieprzowej
- 1 łyżka masła
- 1- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki musztardy Dijon
- 2 średnie cebule
- 1-1,5 szklanki białego wytrawnego wina
- 5 łyżek śmietany
- 2 łyżki świeżego posiekanego rozmarynu
- sól i czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzać do 175ºC.
- Polędwicę umyć, osuszyć, posolić i posypać świeżo mielonym pieprzem, obtoczyć dokładnie w musztardzie tak, aby całe mięso było pokryte.
- Na dno naczynia do pieczenia wlać oliwę, dodać masło, ok. 1/2 szklanki wina, włożyć mięso i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 30 min.. Jeśli w czasie pieczenia wino wyparuje, należy je uzupełnić, tak, aby mięso cały czas leżało w niewielkiej ilości płynu.
- Podczas gdy mięsosię piecze, posiekać drobno cebulę
- Upieczone mięso wyjąć z piekarnika i naczynia w którym się piekło, zawinąć szczelnie w folię aluminiową i odłożyć w ciepłe miejsce.
- Przygotować sos Dijone - naczynie z sosem z pieczenia polędwicy postawić na ogniu, wrzucić pokrojoną cebulę i smażyć do jej zeszklenia. Dolać szklankę wina i podgrzewać na średnim ogniu tak długo aż wino zostanie zredukowane i powstanie gęsty sos, dodać zahartowaną sosem śmietanę i pokrojony drobno rozmaryn, bardzo dokładnie wymieszać i podgrzewać ok. minutę, do zagotowania.
- Polędwicę pokroić w plastry, podawać polaną sosem.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne