Soczysta polędwiczka pieczona w sosie Dijon - efekt wow gwarantowany!

Soczysta polędwiczka pieczona w sosie Dijon - efekt wow gwarantowany!
Autor: Shutterstock Mieciutkie i soczyste plastry polędwicy w aromatycznym sosie, to doskonały pomysł na uroczysty obiad.
łatwy
35 min
4

Polędwiczka pieczona w sosie Dijon, z najbardziej znanej musztardy francuskiej  jest  delikatna, soczysta, ale z charakterkiem.  Doskonale smakuje z pieczonymi ziemniakami i zieloną sałatą. To danie proste, które swoją doskonałość zawdzięcza składnikom wysokiej jakości.

SKŁADNIKI

  • 500 g polędwicy wieprzowej
  • 1 łyżka masła
  • 1- 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki musztardy Dijon
  • 2 średnie cebule
  • 1-1,5 szklanki białego wytrawnego wina
  • 5 łyżek śmietany
  • 2 łyżki świeżego posiekanego rozmarynu
  • sól i czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzać do 175ºC.
  • Polędwicę umyć, osuszyć, posolić i posypać świeżo mielonym pieprzem, obtoczyć dokładnie w musztardzie tak, aby całe mięso było pokryte.
  • Na dno naczynia do pieczenia wlać oliwę, dodać masło, ok. 1/2 szklanki wina, włożyć mięso i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 30 min.. Jeśli w czasie pieczenia wino wyparuje, należy je uzupełnić, tak, aby mięso cały czas leżało w niewielkiej ilości płynu.
  • Podczas gdy mięsosię piecze, posiekać drobno cebulę
  • Upieczone mięso wyjąć z piekarnika i naczynia w którym się piekło, zawinąć szczelnie w folię aluminiową i odłożyć w ciepłe miejsce.
  • Przygotować sos Dijone - naczynie z sosem z pieczenia polędwicy postawić na ogniu, wrzucić pokrojoną cebulę i  smażyć do jej zeszklenia.  Dolać szklankę wina i podgrzewać na średnim ogniu tak długo aż wino zostanie zredukowane i powstanie gęsty sos, dodać zahartowaną sosem śmietanę i pokrojony drobno rozmaryn, bardzo dokładnie wymieszać i podgrzewać ok. minutę, do zagotowania.
  • Polędwicę pokroić w plastry, podawać polaną sosem.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej