Soczysta pieczona polędwica podawana z sosem borówkowym
2022-04-29
łatwy
35 min
6
Dieta bezglutenowa
To danie jest wyjątkowe: pyszne mięso z obłędnym owocowym sosem smakuje rewelacyjnie. Robi też niezłe wrażenie, więc podaję je wtedy, gdy zależy mi na efekcie wow, a nie mam zbyt wiele czasu na przygotowania. Polędwica w zasadzie piecze się sama, a sos wymaga jedynie odrobiny uważności.
SKŁADNIKI
- 1 kg polędwicy wołowej
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka estragonu
- 1 łyżeczka cząbru
- 1 łyżeczka bazylii
- 4 łyżeczki sosu sojowego
- pieprz
- 1 spora garść borówek (mogą być mrożone)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Polędwicę osuszyć, posmarować sosem sojowym i oprószyć przyprawami.
- Kawałek folii aluminiowej posmarować masłem i owinąć nim mięso.
- Włożyć do brytfanny i piec ok 50 minut w temperaturze 200 st.C.
- Po tym czasie zdjąć folię i piec jeszcze 15 minut. Wyjąć mięso.
- Sos powstały w czasie pieczenia przelać na patelnię, dodać borówki i odrobinę wody i chwilę smażyć.
- Polędwice pokroić w plastry, podawać z sosem i borówkami.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?