Soczysta pieczona polędwica podawana z sosem borówkowym

Soczysta pieczona polędwica podawana z sosem borówkowym
Autor: Shutterstock Do pieczonej poledwicy idealnie pasuje sos borówkowy
łatwy
35 min
6

Dieta bezglutenowa

To danie jest wyjątkowe: pyszne mięso z obłędnym owocowym sosem smakuje rewelacyjnie. Robi też niezłe wrażenie, więc podaję je wtedy, gdy zależy mi na efekcie wow, a nie mam zbyt wiele czasu na przygotowania. Polędwica w zasadzie piecze się sama, a sos wymaga jedynie odrobiny uważności.

SKŁADNIKI

  • 1 kg polędwicy wołowej
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka estragonu
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 4 łyżeczki sosu sojowego
  • pieprz
  • 1 spora garść borówek (mogą być mrożone)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Polędwicę osuszyć, posmarować sosem sojowym i oprószyć przyprawami.
  • Kawałek folii aluminiowej posmarować masłem i owinąć nim mięso.
  • Włożyć do brytfanny i piec ok 50 minut w temperaturze 200 st.C.
  • Po tym czasie zdjąć folię i piec jeszcze 15 minut. Wyjąć mięso.
  • Sos powstały w czasie pieczenia przelać na patelnię, dodać borówki i odrobinę wody i chwilę smażyć.
  • Polędwice pokroić w plastry, podawać z sosem i borówkami.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej