Smażony ryż z kurczakiem i jajkiem - orientalna uczta za grosze

Smażony ryż z kurczakiem i jajkiem - orientalna uczta za grosze
Autor: Shutterstock Smażony ryż przygotujesz w czasie niewiel dłuższym niż potrzebny jest do ugotowania porcji ryżu
łatwy
25 min
2

Dieta bezglutenowa

Smażony ryż z kurczakiem i jajkiem to świetne danie gdy doskwiera nam głód, mamy niewiele czasu i ograniczone środki finansowe. Danie jest  pyszne, sycące i niedrogie. Jego przygotowanie zajmuje ok. 20 minut, nieco tylko dłużej niż trwa ugotowanie ryżu na sypko. Polecamy, tym bardziej, że składniki można nieco modyfikować zużywając na przykład kawałki brokuła, kalafiora czy resztki ugotowanej fasolki szparagowej.

SKŁADNIKI

  • 100 gramów ryżu białego
  • pojedyncza pierś z kurczaka
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • około 1,5 centymetrowy kawałek świeżego imbiru
  • mała garść mrożonego zielonego groszku (nie z puszki)
  • mała marchewka
  • kawałek kapusty pekińskiej (1/4 główki)
  • płaska łyżeczka sproszkowanej kurkumy
  • papryczka chilli (ilość według upodobań)
  • sos sojowy,
  • ewentualnie sól
  • olej
  • łyżka oleju sezamowego
  • 2 jajka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ryż ugotuj na sypko.
  • W czasie gdy ryż się gotuje, pierś z kurczaka pokrój w cienkie płatki, skrop sosem sojowym, wymieszaj i odstaw.
  • Czosnek i imbir drobno posiekaj, następnie rozetrzyj z odrobiną soli za pomocą widelca.
  • Cebulę i marchewkę pokrój w kostkę, kapustę w małe kawałki, chilli w plasterki, groszek rozmroź, jajka wbij do szklanki i roztrzep.
  • W woku lub na głębokiej patelni z cienkim dnem dobrze rozgrzej olej (około 3-4 łyżki).
  • Nie zmniejszając płomienia, na dnie równomiernie rozłóż mięso, zostaw na minutę bez mieszania, wrzuć wszystkie pozostałe składniki poza ryżem i smaż około 3 minuty,  bardzo często mieszając.
  • Następnie przesuń wszystko na bok woka, w wolne miejsce wlej jajka, zostaw na około 30 sekund, a później rozdrobnij łyżką i wymieszaj z resztą potrawy.
  • Wsyp ugotowany ryż, dodaj kurkumę, dopraw sosem sojowym i olejem sezamowym, mieszając smaż jeszcze minutę. Od razu podawaj.
Ryż - właściwości i sposoby gotowania
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej