Słodkie ziemniaki w roli głównej! Zdrowsza wersja klasycznej zapiekanki pasterskiej
Posiłek, który przykryje naszą duszę ciepłym kocykiem. Zapiekanka pasterska z tym skrętem smakuje obłędnie i prezentuje się niesamowicie. Wystarczy jeden kęs, by zakochać się na zawsze. Wytrawny farsz w połączeniu ze słodyczą batatów to prawdziwe złoto na talerzu.
i
Obiad dla całej rodziny. To danie zachwyci
Zapiekanka pasterska to świetny sposób na aromatyczny i sycący obiad. A niewielki skręt, jakim jest wymiana zwykłych ziemniaków na bataty sprawia, że to danie jest całkowicie odmienione. Połączenie wytrawnego farszu z delikatnie słodkim smakiem ziemniaków sprawia, że całość smakuje fenomenalnie.
A co najlepsze? Jest to niezwykle proste danie do przygotowanie, które można jeszcze do siebie dopasować. Dodaj ulubione warzywa, zamień mięso mielone wieprzowe na to z indyka czy z kurczaka - cały przepis możesz dopasować do siebie w zaledwie kilka chwil.
Kilka składników, a zachwyci każdego. Przygotuj dziś na obiad
Nie tylko jest to proste do przygotowania, ale również szybkie. Wystarczy kilka prostych składników, by przygotować sycący obiad dla całej rodziny. Ciepły posiłek, który rozgrzeje nas nawet w samym środku zimy - i to bez za dużej ilości pracy.
Jeśli szukasz ciekawego dania, które zasmakuje całej rodzinie, to sprawdzi się perfekcyjnie. Kilka prostych składników i chwila wolnego czasu może skutkować niesamowitym daniem, które pokocha każdy domownik.
SKŁADNIKI
- Warstwa batatowa:
- ok. 1,2 kg słodkich ziemniaków
- 3 łyżki masła
- 80 ml mleka
- Sól i pieprz do smaku
- Opcjonalnie: szczypta gałki muszkatołowej lub chili
- Warstwa mięsno-warzywna:
- 500 g mielonej wołowiny
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 1 łodyga selera naciowego
- 150 g groszku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 150 ml bulionu
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- Sól, pieprz
- Olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bataty obieramy i kroimy w kostkę.
- Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
- Odcedzamy i tłuczemy z masłem i mlekiem.
- Doprawiamy do smaku i odstawiamy.
- Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę oraz pokrojony seler i marchew.
- Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Dodajemy mięso i rozbijamy.
- Kiedy mięso będzie brązowe, dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy.
- Dolewamy bulion, groszek, tymianek, paprykę i Worcestershire.
- Dusimy, aż lekko zgęstnieje.
- Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego.
- Na wierzchu układamy purée z batatów.
- Pieczemy w 200 stopniach przez około 30 minut.