Śląski przepis na pierzok. Połącz ziemniaki z boczkiem i cebulą i zapiecz
Dieta bezglutenowa
Jak zrobić pyszny i aromatyczny obiad z ziemniaków? Wystarczy wybrać ten przepis. W prosty sposób można przyrządzić obłędne danie z ziemniaków z dodatkiem boczku i cebuli. Pierzok, bo to właśnie o nim mowa, pochodzi ze Śląska i smakuje rewelacyjnie. Sprawdźcie regionalny przepis na pyszny pierzok, czyli zapiekane ziemniaki z boczkiem i cebulą.
Pierzok – z czego zrobić?
Ta regionalna potrawa znana jest na Śląsku. Przyrządza się ją z kilku tanich i prostych składników. Lista potrzebnych produktów jest krótka, a wszystkie są łatwo dostępne przez cały rok. Z czego więc robi się pierzok? Do przyrządzenia śląskiego dania potrzebne są ziemniaki, boczek i cebula. Potrawę doprawia się solą, pieprzem i suszonym majerankiem. Wszystkie składniki pysznie się ze sobą komponują i tworzą super obiad.
Jak zrobić pierzok?
Przepis na śląski przysmak nie jest skomplikowany. Składa się zaledwie z kilku prostych kroków. Z przyrządzeniem tego dania na obiad poradzi sobie każdy. Nawet osoby, które dopiero rozpoczynają swoją kulinarną przygodę, zrobią je na medal. Jak więc zrobić pierzok?
- 1. krok – podsmażenie boczku i cebuli
- 2. krok – starcie na tarce ziemniaków
- 3. krok – wymieszanie ziemniaków z połową boczku z cebulą
- 4. krok – przełożenie masy do formy i dodanie pozostałego boczku z cebulą
- 5. krok – upieczenie dania w piekarniku
Jak podawać pierzok?
Śląski pierzok to danie pełne smaku i aromatu. Jest łatwe do zrobienia, a składniki można kupić bez względu na porę roku. To pomysł na sycący obiad, który sprawdzi się w chłodne dni. Nasyci, doda energii i poprawi humor w pochmurne popołudnie. Do tego dania nie są już wymagane żadne dodatki. Można jedynie przygotować prostą surówkę z kapusty kiszonej lub marchewki.
SKŁADNIKI
- 1 i 1/2 kg ziemniaków
- 200 g boczku
- 2 cebule
- 1 płaska łyżka suszonego majeranku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na mocno rozgrzanej patelni smażyć pokrojony w kostkę boczek. Kiedy wytopi się tłuszcz, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć, aż stanie się złota. Często mieszać. Patelnię zestawić z ognia.
- Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce. Odcisnąć z nadmiaru wody i przełożyć do miski.
- Dodać połowę podsmażonego boczku z cebulą i doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie wymieszać.
- Masę ziemniaczaną przełożyć do formy do zapiekania. Na wierzch wyłożyć pozostały boczek z cebulą.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 60 minut.
- Podawać od razu na obiad.