Śląski przepis na pierzok. Połącz ziemniaki z boczkiem i cebulą i zapiecz

pierzok
Autor: Shutterstock Ziemniaki z boczkiem i cebulą, czyli pierzok, to regionalny przysmak ze Śląska.
łatwy
90 min
4

Dieta bezglutenowa

Jak zrobić pyszny i aromatyczny obiad z ziemniaków? Wystarczy wybrać ten przepis. W prosty sposób można przyrządzić obłędne danie z ziemniaków z dodatkiem boczku i cebuli. Pierzok, bo to właśnie o nim mowa, pochodzi ze Śląska i smakuje rewelacyjnie. Sprawdźcie regionalny przepis na pyszny pierzok, czyli zapiekane ziemniaki z boczkiem i cebulą.

Pierzok – z czego zrobić?

Ta regionalna potrawa znana jest na Śląsku. Przyrządza się ją z kilku tanich i prostych składników. Lista potrzebnych produktów jest krótka, a wszystkie są łatwo dostępne przez cały rok. Z czego więc robi się pierzok? Do przyrządzenia śląskiego dania potrzebne są ziemniaki, boczek i cebula. Potrawę doprawia się solą, pieprzem i suszonym majerankiem. Wszystkie składniki pysznie się ze sobą komponują i tworzą super obiad.

Jak zrobić pierzok?

Przepis na śląski przysmak nie jest skomplikowany. Składa się zaledwie z kilku prostych kroków. Z przyrządzeniem tego dania na obiad poradzi sobie każdy. Nawet osoby, które dopiero rozpoczynają swoją kulinarną przygodę, zrobią je na medal. Jak więc zrobić pierzok?

  • 1. krok – podsmażenie boczku i cebuli
  • 2. krok – starcie na tarce ziemniaków
  • 3. krok – wymieszanie ziemniaków z połową boczku z cebulą
  • 4. krok – przełożenie masy do formy i dodanie pozostałego boczku z cebulą
  • 5. krok – upieczenie dania w piekarniku

Jak podawać pierzok?

Śląski pierzok to danie pełne smaku i aromatu. Jest łatwe do zrobienia, a składniki można kupić bez względu na porę roku. To pomysł na sycący obiad, który sprawdzi się w chłodne dni. Nasyci, doda energii i poprawi humor w pochmurne popołudnie. Do tego dania nie są już wymagane żadne dodatki. Można jedynie przygotować prostą surówkę z kapusty kiszonej lub marchewki.

SKŁADNIKI

  • 1 i 1/2 kg ziemniaków
  • 200 g boczku
  • 2 cebule
  • 1 płaska łyżka suszonego majeranku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na mocno rozgrzanej patelni smażyć pokrojony w kostkę boczek. Kiedy wytopi się tłuszcz, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć, aż stanie się złota. Często mieszać. Patelnię zestawić z ognia.
  • Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce. Odcisnąć z nadmiaru wody i przełożyć do miski.
  • Dodać połowę podsmażonego boczku z cebulą i doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie wymieszać.
  • Masę ziemniaczaną przełożyć do formy do zapiekania. Na wierzch wyłożyć pozostały boczek z cebulą.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 60 minut.
  • Podawać od razu na obiad.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Anna Szulc-Górska
więcej