Skrzydełka kurczaka pieczone z kaszą gryczaną: cały obiad z jednej blachy

Skrzydełka kurczaka pieczone z kaszą gryczaną: cały obiad z jednej blachy
Autor: Shutterstock.com Skrzydełka na kaszy gryczanej w naczyniu żaroodpornym prosto z piekarnika
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Skrzydełka kurczaka pieczone z kaszą gryczaną to łatwiutkie danie obiadowe. Potrzebujesz zaledwie czterech składników. Wystarczy zaopatrzyć się w skrzydełka, paloną kaszę gryczaną, masło i czosnek. Skrzydełka pieczona na kaszy gryczanej to obłędnie pyszny posiłek na każdą okazję. 

Zobacz również: Przepis, jak upiec pałki kurczaka z kaszą gryczaną

Skrzydełka kurczaka lubią wszyscy. Pieczone smakują po prostu wybornie. Można je połączyć z kaszą i upiec w jednym naczyniu. Prosto i łatwo. Do tego pysznie! 

Jak zrobić skrzydełka kurczaka na kaszy gryczanej?

Wykonanie tego dania jest banalnie proste. Skrzydełka należy przyprawić solą i pieprzem. Można również użyć ulubionych przypraw. Kaszę należy na 10 minut zaparzyć we wrzątku. Zaparzoną kaszę wymieszać z czosnkiem, ewentualnie innymi przyprawami, czy warzywami. Na kaszy ułożyć kawałeczki masła. Na wierzchu rozłożyć skrzydełka. I gotowe! 

SKŁADNIKI

  • 500 g skrzydełek kurczaka
  • 250 g kaszy gryczanej, suchej
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula (opcjonalnie)
  • 1 marchew (opcjonalnie)
  • 30 g masła
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Skrzydełka kurczaka oprószyć solą i pieprzem. Odstawić.
  • Kaszę gryczaną zalać dwoma szklankami wrzątku. Przykryć pokrywką. Odstawić na 10 minut. 
  • Napęczniałą kaszę przełóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj do niej drobno posiekany czosnek. Ewentualnie dodaj drobno posiekaną cebulę i startą na tarce marchew.
  • Przypraw 1/3 łyżeczki soli i szczyptą pieprzu do smaku. Wymieszaj delikatnie. Na wierzchu rozłóż kawałeczki masła. 
  • Na kaszy połóż przyprawione skrzydełka. Naczynie okryj szczelnie folią aluminiową lub przykryj pokrywką.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 1 godzinę. Ostatnie 15 minut można piec bez folii, dzięki czemu kurczak będzie bardziej rumiany.
Kasza - dlaczego warto ją jeść? Rodzaje kasz
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej