Pałki kurczaka pieczone z kaszą gryczaną: tanie i pyszne danie jednogarnkowe

pałki kurczaka pieczone z kaszą gryczaną
Autor: Shutterstock W jednej brytfannie pałki kurczaka i kasza gryczana
łatwy
30 min
4

Pałki kurczaka pieczone z kaszą gryczaną to sprytny pomysł na niedrogi obiad dla całej rodziny. Nawet, gdy chcemy lub musimy oszczędzać, zawsze liczy się smak. A to jest po prostu pyszne danie. Zachęcamy do wypróbowania łatwego przepis na jednogarnkowe danie pełne smaku i charakteru!

Dlaczego warto piec pałki kurczaka?

Popularne pałki, czyli podudzia kurczaka, dolna część nogi są stosunkowo tanie. Jednak wielcy kucharze cenią je przede wszystkim za smak. Ta część nogi zawiera 2 kości ze szpikiem, z których pod wpływem ciepła uwalnia się wyjątkowo mięsny smak. Dlatego prawdziwy smakosz zawsze sięga po tę część nóżki kurczaka. 

Bądź sprytna, bądź zaradny

Pieczenie w jednym garnku to oszczędność czasu i energii. Nie musisz stać przy kuchni. Wszystko pakujesz do jednej brytfanny, a resztę robi za ciebie piekarnik. Pamiętajmy, że rozgrzanie piekarnik do odpowiedniej temperatury też kosztuje. Dlatego warto za jednym zamachem upiec 2 pieczenie na 1 ogniu: mięso i kaszę, która dojdzie pod mięsem i będzie pełna smaku. 

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg do 2 kg pałek kurczaka, czyli podudzi, dolnej części nogi
  • 2 szklanki suchej kaszy gryczanej palonej
  • 2 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 200 g śmietany
  • 50 g sera żółtego startego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 szklanki wrzątku
  • 2 łyżki przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżka oleju
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Nóżki kurczaka wytrzeć do sucha, oprószyć przyprawą do kurczaka, wymieszać i odstawić.
  • Naczynie do zapiekania o wymiarach 36x24 cm posmarować olejem.
  • Na dno naczynia wysypać suchą kaszę. Rozłożyć ją równą warstwą.
  • Na kaszy rozłożyć pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Posolić i popieprzyć. 
  • Na tym ułożyć przyprawione pałki kurczaka.
  • Wlać do naczynia 2 szklanki wrzątku wymieszane z koncentratem pomidorowym. 
  • Wierzch pałek przykryć mieszaniną śmietany i tartego sera. 
  • Naczynie wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 180°C przez 1 godzinę lub do chwili, gdy wierzch dania ładnie się zrumieni. 
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej