Schabowe pieczone pod pierzynką z zupy cebulowej i sera. Francuski patent na pyszne kotlety
2022-09-20
łatwy
60 min
8
Jeśli szukasz ciekawego przepisu na przyrządzenie schabu, to cebulowe schabowe mogą ci się spodobać - jest prosty i pomysłowy. Mięso, zamiast smażyć, pieczemy pod aromatyczną kołderką śmietanowo-cebulową, przygotowaną na bazie zupy w proszku oraz warstwą sera i prażonej cebuli. Mięso wychodzi soczyste i niezwykle smaczne, z ciągnącym się serem i chrupiącą cebulką tworzy znakomitą całość.
SKŁADNIKI
- 8 niedużych plastrów schabu
- 1 duże opakowanie kwaśnej śmietany (400-500 ml)
- 1 opakowanie francuskiej zupy cebulowej w proszku
- 1 łyżka sosu pieczeniowego ciemnego w proszku
- 1,5 łyżeczki tymianku
- 8 plastrów sera provolone
- 1 szklanka prażonej cebulki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kotlety ułóż w wysmarowanym tłuszczem naczyniu do zapiekania lub blaszce.
- Do śmietany dodaj zupę w proszku, sos w proszku oraz 1 łyżeczkę tymianku.
- Dokładnie wymieszaj i masa posmaruj kotlety, aby dobrze je przykrywała.
- Naczynie wstaw do nagrzanego do 180 st.C piekarnika na 25 minut.
- Wyjmij kotlety z piekarnika i rozłóż na nich równomiernie plastry sera. Zapiekaj 15 minut.
- Wierzch obsyp prażoną cebula i pozostałym tymiankiem i wstaw do piekarnika jeszcze na 5 minut.
- Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i zostaw mięso na 10 minut, następnie podawaj.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne