Schabowe pieczone pod pierzynką z zupy cebulowej i sera. Francuski patent na pyszne kotlety

Cebulowe schabowe
Autor: Shutterstock Cebulowe schabowe to prosty sposób na niezwykle aromatyczne kotlety.
łatwy
60 min
8

Jeśli szukasz ciekawego przepisu na przyrządzenie schabu, to cebulowe schabowe mogą ci się spodobać - jest prosty i pomysłowy. Mięso, zamiast smażyć, pieczemy pod aromatyczną kołderką śmietanowo-cebulową, przygotowaną na bazie zupy w proszku oraz warstwą sera i prażonej cebuli. Mięso wychodzi soczyste i niezwykle smaczne, z ciągnącym się serem i chrupiącą cebulką tworzy znakomitą całość.

SKŁADNIKI

  • 8 niedużych plastrów schabu
  • 1 duże opakowanie kwaśnej śmietany (400-500 ml)
  • 1 opakowanie francuskiej zupy cebulowej w proszku
  • 1 łyżka sosu pieczeniowego ciemnego w proszku
  • 1,5 łyżeczki tymianku
  • 8 plastrów sera provolone
  • 1 szklanka prażonej cebulki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kotlety ułóż w wysmarowanym tłuszczem naczyniu do zapiekania lub blaszce.
  • Do śmietany dodaj zupę w proszku, sos w proszku oraz 1 łyżeczkę tymianku.
  • Dokładnie wymieszaj i masa posmaruj kotlety, aby dobrze je przykrywała.
  • Naczynie wstaw do nagrzanego do 180 st.C piekarnika na 25 minut.
  • Wyjmij kotlety z piekarnika i rozłóż na nich równomiernie plastry sera. Zapiekaj 15 minut.
  • Wierzch obsyp prażoną cebula i pozostałym tymiankiem i wstaw do piekarnika jeszcze na 5 minut.
  • Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i zostaw mięso na 10 minut, następnie podawaj.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej