Schabowe nadziewane brokułami i pieczarkami - soczyste kotlety pełne smaku
2021-10-21
łatwy
35 min
4
Schabowe nadziewane są bardziej soczyste i ciekawsze w smaku. Nie są trudne do przygotowania, a składniki farszu łatwo kupimy w każdym markecie. Doskonale smakują z ziemniakami i surówką.
SKŁADNIKI
- ok. 800 g – 1 kg schabu
- Marynata:
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1-2 łyżki oleju
- 2-3 łyżeczki musztardy
- mielona papryka słodka i ostra
- sól, pieprz
- Nadzienie:
- ok. 8-10 pieczarek
- 100-150 g mozzarelli
- kilka różyczek ugotowanego brokuła
- 1 cebula
- papryka mielona słodka i ostra
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka bułki tartej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Schab kroimy na około 2-2,5 cm plastry. W każdym z nich robimy nacięcie, tworząc tzw. „kieszeń”.
- Ocet jabłkowy, olej, musztardę oraz przyprawy dokładnie mieszamy. Nacieramy powstałą marynatą mięso i wkładamy na noc do lodówki.
- Cebulę drobno siekamy. Pieczarki kroimy w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, a gdy się zeszkli, dodajemy stopniowo pieczarki. Smażymy do przyrumienienia. Doprawiamy na koniec mieloną papryką, solą oraz pieprzem. Studzimy.
- Mozzarellę kroimy w kostkę. Dodajemy do przestudzonych pieczarek. Brokuła kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do pozostałych składników.
- Całość oprószamy bułką tartą, mieszamy. Przygotowanym farszem nadziewamy kieszonki schabowe. Spinamy wykałaczką.
- Na patelni rozgrzewamy olej. Kotleciki smażymy z obu stron do lekkiego zrumienienia. Następnie przekładamy na blaszkę do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20-35 minut.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne