Schabowe nadziewane brokułami i pieczarkami - soczyste kotlety pełne smaku

2021-04-12
Anna Śmiałek
Schabowe nadziewane brokułami i pieczarkami - soczyste kotlety pełne smaku
Autor: Shutterstock Schabowe nadziewane to oryginalny pomysł na wykorzystanie tego popularnego rodzaju mięsa
łatwy
35 min
4

Schabowe nadziewane są bardziej soczyste i ciekawsze w smaku. Nie są trudne do przygotowania, a składniki farszu łatwo kupimy w każdym markecie. Doskonale smakują z ziemniakami i surówką.

Składniki

ok. 800 g – 1 kg schabu

Marynata:

1 łyżka octu jabłkowego

1-2 łyżki oleju

2-3 łyżeczki musztardy

mielona papryka słodka i ostra

sól, pieprz

Nadzienie:

ok. 8-10 pieczarek

100-150 g mozzarelli

kilka różyczek ugotowanego brokuła

1 cebula

papryka mielona słodka i ostra

sól, pieprz

1 łyżeczka bułki tartej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Schab kroimy na około 2-2,5 cm plastry. W każdym z nich robimy nacięcie, tworząc tzw. „kieszeń”.

Ocet jabłkowy, olej, musztardę oraz przyprawy dokładnie mieszamy. Nacieramy powstałą marynatą mięso i wkładamy na noc do lodówki.

Cebulę drobno siekamy. Pieczarki kroimy w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, a gdy się zeszkli, dodajemy stopniowo pieczarki. Smażymy do przyrumienienia. Doprawiamy na koniec mieloną papryką, solą oraz pieprzem. Studzimy.

Mozzarellę kroimy w kostkę. Dodajemy do przestudzonych pieczarek. Brokuła kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do pozostałych składników.

Całość oprószamy bułką tartą, mieszamy. Przygotowanym farszem nadziewamy kieszonki schabowe. Spinamy wykałaczką.

Na patelni rozgrzewamy olej. Kotleciki smażymy z obu stron do lekkiego zrumienienia. Następnie przekładamy na blaszkę do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20-35 minut.

Anna Śmiałek