Schabowe nadziewane brokułami i pieczarkami - soczyste kotlety pełne smaku

Schabowe nadziewane brokułami i pieczarkami - soczyste kotlety pełne smaku
Autor: Shutterstock Schabowe nadziewane to oryginalny pomysł na wykorzystanie tego popularnego rodzaju mięsa
łatwy
35 min
4

Schabowe nadziewane są bardziej soczyste i ciekawsze w smaku. Nie są trudne do przygotowania, a składniki farszu łatwo kupimy w każdym markecie. Doskonale smakują z ziemniakami i surówką.

SKŁADNIKI

  • ok. 800 g – 1 kg schabu
  • Marynata:
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1-2 łyżki oleju
  • 2-3 łyżeczki musztardy
  • mielona papryka słodka i ostra
  • sól, pieprz
  • Nadzienie:
  • ok. 8-10 pieczarek
  • 100-150 g mozzarelli
  • kilka różyczek ugotowanego brokuła
  • 1 cebula
  • papryka mielona słodka i ostra
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka bułki tartej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Schab kroimy na około 2-2,5 cm plastry. W każdym z nich robimy nacięcie, tworząc tzw. „kieszeń”.
  • Ocet jabłkowy, olej, musztardę oraz przyprawy dokładnie mieszamy. Nacieramy powstałą marynatą mięso i wkładamy na noc do lodówki.
  • Cebulę drobno siekamy. Pieczarki kroimy w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, a gdy się zeszkli, dodajemy stopniowo pieczarki. Smażymy do przyrumienienia. Doprawiamy na koniec mieloną papryką, solą oraz pieprzem. Studzimy.
  • Mozzarellę kroimy w kostkę. Dodajemy do przestudzonych pieczarek. Brokuła kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do pozostałych składników.
  • Całość oprószamy bułką tartą, mieszamy. Przygotowanym farszem nadziewamy kieszonki schabowe. Spinamy wykałaczką.
  • Na patelni rozgrzewamy olej. Kotleciki smażymy z obu stron do lekkiego zrumienienia. Następnie przekładamy na blaszkę do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20-35 minut.
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej