Schab z kurkami. Tego przepisu musisz spróbować
2022-07-13
łatwy
60 min
4
Kurki kojarzą się z letnią porą. Przy tym daniom, w których się znajdą, nadają zawsze wspaniały aromat i pewną wykwintność. Schab z kurkami to doskonałe danie na rodzinny obiad.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg schabu wieprzowego (może być też polędwica wieprzowa)
- 300 g kurek
- przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy
- 2 duże cebule
- śmietana 22%
- wywar lub woda
- masło klarowane do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kurki oczyścić, duże sztuki podzielić na mniejsze części, małe zostawić w całości.
- Cebulę pokroić w półtalarki.
- Schab podzielić na kotlety i lekko rozbić je tłuczkiem (jak na tradycyjne kotlety schabowe).
- Mięso przyprawić solą i pieprzem.
- Obsmażyć mięso na rozgrzanym (tzw. szybkim) ogniu – po 2 minuty na stronę. Odłożyć do rondla.
- Na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę. Gdy zmięknie, zalać ją wywarem lub wodą. Dodać listek laurowy i ziele angielskie.
- Powstałym sosem zalać schab – sosu powinno być tyle, by przykrył mięso. Dusić pod przykryciem około 25 minut.
- Po tym czasie dodać kurki. Doprawić ewentualnie solą. Dusić kolejne 15 minut.
- Na koniec dodać śmietanę zahartowaną uprzednio sosem.
- Zostawić bez przykrycia jeszcze 5 minut.
- Podawać z młodymi ziemniakami i fasolką szparagową.
Kurki - dlaczego warto je jeść? Czy kurki są zdrowe?