Schab w sosie musztardowo-miodowym. Miękka i delikatna wieprzowina z piekarnika
Dieta bezglutenowa
Co zrobić, żeby schab w sosie był miękki? Przyrządzony według tego sprawdzonego przepisu pieczony schab nie tylko miękki i dosłownie rozpływa się w ustach. Mięso jest pyszne, soczyste i aromatyczne. Schab pieczony w sosie musztardowo-miodowym to pomysł na rodzinny obiad, który oczaruje smakiem. Poznajcie łatwy przepis na schab pieczony w sosie musztardowo-miodowym.
Jak zrobić marynatę do schabu na obiad?
Za smak schabu wieprzowego upieczonego według tego prostego przepisu odpowiada sos, który jednocześnie jest marynatą do mięsa. Dzięki niemu mięso nie wysycha w czasie pieczenia, jest miękkie, soczyste i delikatne. W tym przepisie schab piecze się w mieszance oliwy z oliwek z musztardą i miodem. Smak sosu podkręca tymianek i czosnek. Wszystkie składniki idealnie komponują się ze schabem.
Jak zrobić schab w sosie, żeby nie był twardy?
Przepis na pyszny schab pieczony w sosie musztardowo-miodowym jest prosty. Nawet jeżeli jeszcze nigdy nie robiliście schabu w piekarniku, z tym przepisem poradzicie sobie na medal. Należy jednak postępować według kolejnych kroków. Jak więc zrobić schab w sosie z musztardy i miodu?
Najpierw trzeba przygotować marynatę, czyli sos, w którym schab będzie się piekł. Następnie na dnie formy do zapiekania lub naczynia żaroodpornego układa się piórka cebuli, a na niej ląduje schab. Mięso skrapia się połową sosu. Tak przygotowany schab przykrywa się folią spożywczą i wstawia do lodówki. Czas marynowania to minimum dwie godziny, ale najlepiej wychodzi, kiedy spędzi w niej całą noc.
Jak upiec schab w sosie musztardowo-miodowym?
Formę ze schabem w sosie wstawia się do nagrzanego wcześniej piekarnika. Temperatura powinna wynosić 200 stopni C. Schab piecze się pod przykryciem przez 50 minut. Po tym czasie zdejmuje się pokrywkę, mięso polewa się pozostałym sosem musztardowo-miodowym i dopieka jeszcze 15 minut. W tym czasie wierzch apetycznie się zarumieni.
Jak podawać schab w sosie musztardowo-miodowym?
Dużą zaletą przepisu na schab w sosie musztardowo-miodowym jest to, że można wykorzystywać go przez cały rok. Sprawdzi się zawsze i będzie smakował każdemu.
Delikatny i soczysty schab w sosie to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Tak przygotowana wieprzowina zauroczy smakiem i aromatem. Do plastrów schabu można podać pieczone ziemniaki, ryż lub gotowane warzywa. Posiłek wzbogaci surówka lub kolorowa sałata z delikatnym sosem. Schab w sosie musztardowo-miodowym można podać także na świąteczny obiad podczas Bożego Narodzenia. Po ostygnięciu schab w aromatycznym sosie można wykorzystać jako składnik kanapek. Wystarczy pokroić go na cienkie plasterki i podać z pieczywem.
SKŁADNIKI
- 1 i 1/2 kg schabu bez kości
- 2 cebule
- 3 czubate łyżki musztardy francuskiej
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miseczki przełożyć musztardę francuską, miód i oliwę z oliwek. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wsypać tymianek. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
- Na dnie formy do zapiekania ułożyć cebulę pokrojoną w piórka. Na niej położyć umyty i osuszony schab.
- Połową sosu musztardowo-miodowego polać mięso. Formę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny lub całą noc.
- Formę ze schabem wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec pod przykryciem 50 minut.
- Zdjąć pokrywę, mięso polać pozostałym sosem i ponownie wstawić do piekarnika. Dopiekać 15 minut, aż wierzch zacznie się rumienić.
- Formę wyjąć z piekarnika i odstawić na kilka minut, a następnie pokroić na porcje.
- Podawać z ziemniakami i surówką lub po ostygnięciu jako wędlinę na kanapki.