Schab w piwie: pyszna pieczeń z dodatkiem sera

schab-w-piwie-pyszna-pieczen-z-dodatkiem-sera.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Schab pieczony w piwie zyskuje na delikatności
łatwy
120 min
4

Schab z piwem i z serem podbije podniebienia domowników. Podajemy przepis na to pyszne danie, proste w przygotowaniu i o efektownym wyglądzie.

SKŁADNIKI

  • 1 kg schabu bez kości,
  • 14 plastrów żółtego ostrego sera,
  • 200 ml jasnego pełnego piwa,
  • 2 łyżeczki sproszkowanego kminku,
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Schab umyć i osuszyć. Natrzeć solą i pieprzem. Posypać sproszkowanym kminkiem.
  • Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Podlać piwem i piec w mocno nagrzanym piekarniku przez ok. 90 minut. W czasie pieczenia w miarę potrzeby podlewać wodą. Na 10 min przed końcem pieczenia naczynie przykryć.
  • Upieczony schab ponacinać na 3/4 grubości (ok. 14 nacięć). W nacięcia nałożyć plastry sera o wielkości przystosowanej do głębokości nacięć. Tak przygotowaną pieczeń zapiec w piekarniku do stopienia się sera. 
Marta Balko
więcej