Schab w piwie: pyszna pieczeń z dodatkiem sera
2021-03-29
łatwy
120 min
4
Schab z piwem i z serem podbije podniebienia domowników. Podajemy przepis na to pyszne danie, proste w przygotowaniu i o efektownym wyglądzie.
SKŁADNIKI
- 1 kg schabu bez kości,
- 14 plastrów żółtego ostrego sera,
- 200 ml jasnego pełnego piwa,
- 2 łyżeczki sproszkowanego kminku,
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Schab umyć i osuszyć. Natrzeć solą i pieprzem. Posypać sproszkowanym kminkiem.
- Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Podlać piwem i piec w mocno nagrzanym piekarniku przez ok. 90 minut. W czasie pieczenia w miarę potrzeby podlewać wodą. Na 10 min przed końcem pieczenia naczynie przykryć.
- Upieczony schab ponacinać na 3/4 grubości (ok. 14 nacięć). W nacięcia nałożyć plastry sera o wielkości przystosowanej do głębokości nacięć. Tak przygotowaną pieczeń zapiec w piekarniku do stopienia się sera.