Schab w glazurze brzoskwiniowej to hit na moim stole. Zawsze wychodzi obłędnie

Pyszne, proste i lekko pikantne. Schaby w glazurze brzoskwiniowej to idealne danie, które zaskakuje swoją intensywnością smaku. Przygotujemy je w kilka chwil, a świetnie sprawdzą się jako alternatywa dla dobrze znanych schabowych. Wypróbuj ten schab z odrobiną słońca i pikanterii.
Aromatyczny schab w glazurze. Wystarczy kilka składników
Pyszny schab w brzoskwiniowej glazurze to idealny sposób na niecodzienny obiad. Jest prosty w przygotowaniu, a smakuje doprawdy obłędnie. Wystarczy kilka składników, by móc rozkoszować się tym wspaniałym posiłkiem.
Zaczynamy od wymieszania konfitury brzoskwiniowej z sosem sojowym i chili. Następnie kroimy schab i doprawiamy. Smażymy na rozgrzanej patelni przez chwilkę, a potem odkładamy na talerz. Na tą samą patelnię nalewamy wino, dodajemy brzoskwiniową mieszankę, a następnie schab. Smażymy po kilka minut z każdej strony.
Idealne połączenie smaków. To danie zachwyci
To ciekawa alternatywa dla tradycyjnych dań. Jest lekko słodka, lekko pikantna, ale niezwykle pyszna. Przygotujemy ten posiłek w kilka minut, a rodzina z pewnością będzie zachwycona. Jeśli więc nie wiemy, co zrobić na obiad, ten przepis warto mieć w pamięci.
To idealne danie na każdą porę roku. Można użyć zarówno sklepowej konfitury, jak i tej przygotowanej samodzielnie. Danie najlepiej będzie smakowało z ziemniakami i lekką surówką lub z sałatką.
SKŁADNIKI
- 200 g konfitury brzoskwiniowej
- 1,5 łyżeczki sosu sojowego
- 0,5 łyżeczki płatków chili
- 2 łyżki oleju
- 300 g schabu
- 1 cm korzenia imbiru
- szczypta cynamonu
- 0,5 szklanki białego wina wytrawnego
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W misce łączymy ze sobą konfiturę, sos sojowy i płatki chili.
- Na patelni rozgrzewamy olej.
- Schab dzielimy na kotlety i doprawiamy imbirem, cynamonem, solą oraz pieprzem.
- Smażymy do lekkiego zarumienienia.
- Wyjmujemy z patelni.
- Wlewamy na patelnie białe wino.
- Dodajemy mieszankę brzoskwiniową i dobrze mieszamy.
- Kotlety z powrotem przekładamy na patelnie.
- SMażymy po około 8 minut z każdej strony.