Schab w glazurze brzoskwiniowej to hit na moim stole. Zawsze wychodzi obłędnie

Schab w glazurze brzoskwiniowej to hit na moim stole. Zawsze wychodzi obłędnie
Autor: Shutterstock.com Schab w glazurze brzoskwiniowej to hit na moim stole. Zawsze wychodzi obłędnie
łatwy
10 min
4

Pyszne, proste i lekko pikantne. Schaby w glazurze brzoskwiniowej to idealne danie, które zaskakuje swoją intensywnością smaku. Przygotujemy je w kilka chwil, a świetnie sprawdzą się jako alternatywa dla dobrze znanych schabowych. Wypróbuj ten schab z odrobiną słońca i pikanterii.

Aromatyczny schab w glazurze. Wystarczy kilka składników

Pyszny schab w brzoskwiniowej glazurze to idealny sposób na niecodzienny obiad. Jest prosty w przygotowaniu, a smakuje doprawdy obłędnie. Wystarczy kilka składników, by móc rozkoszować się tym wspaniałym posiłkiem. 

Zaczynamy od wymieszania konfitury brzoskwiniowej z sosem sojowym i chili. Następnie kroimy schab i doprawiamy. Smażymy na rozgrzanej patelni przez chwilkę, a potem odkładamy na talerz. Na tą samą patelnię nalewamy wino, dodajemy brzoskwiniową mieszankę, a następnie schab. Smażymy po kilka minut z każdej strony.

Idealne połączenie smaków. To danie zachwyci

To ciekawa alternatywa dla tradycyjnych dań. Jest lekko słodka, lekko pikantna, ale niezwykle pyszna. Przygotujemy ten posiłek w kilka minut, a rodzina z pewnością będzie zachwycona. Jeśli więc nie wiemy, co zrobić na obiad, ten przepis warto mieć w pamięci.

To idealne danie na każdą porę roku. Można użyć zarówno sklepowej konfitury, jak i tej przygotowanej samodzielnie. Danie najlepiej będzie smakowało z ziemniakami i lekką surówką lub z sałatką.

SKŁADNIKI

  • 200 g konfitury brzoskwiniowej
  • 1,5 łyżeczki sosu sojowego
  • 0,5 łyżeczki płatków chili
  • 2 łyżki oleju
  • 300 g schabu
  • 1 cm korzenia imbiru
  • szczypta cynamonu
  • 0,5 szklanki białego wina wytrawnego
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W misce łączymy ze sobą konfiturę, sos sojowy i płatki chili.
  • Na patelni rozgrzewamy olej.
  • Schab dzielimy na kotlety i doprawiamy imbirem, cynamonem, solą oraz pieprzem.
  • Smażymy do lekkiego zarumienienia.
  • Wyjmujemy z patelni.
  • Wlewamy na patelnie białe wino.
  • Dodajemy mieszankę brzoskwiniową i dobrze mieszamy.
  • Kotlety z powrotem przekładamy na patelnie.
  • SMażymy po około 8 minut z każdej strony.
Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej