Schab pod pierzynką z pieczarkami i serem

Schab pod pierzynką z pieczarkami i serem
Autor: Shutterstock Schab pod pierzynką z pieczarkami i serem to świetna alternatywa dla kotletów schabowych.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Schab pod pierzynką z pieczarek i sera to nasz weekendowy klasyk, którym często zastępujemy niedzielne schaboszczaki. Dzieciaki przepadają za ciągnącym się żółtym serem i, jak sie okazuje' niekoniecznie musi on być na pizzy.

Składniki

1 kg schabu

0,5 kg pieczarek

300 g żółtego sera

pieprz i sól

2 łyżki masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Mięso pokroić na niezbyt grube plastry i lekko rozbić tłuczkiem. Posolić i oprószyć pieprzem.

Pieczarki umyć i pokroić w plastry, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Naczynie żaroodporne lub blaszkę wysmarować masłem i ułożyć w nim plastry schabu.

Na schabie ułożyć plasterki pieczarek, delikatnie przyprawić solą i pieprzem, przysypać tartym serem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Na 50 minut.

Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z ...

więcej