Schab pod pierzynką z pieczarkami i serem
2021-05-02
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Schab pod pierzynką z pieczarek i sera to nasz weekendowy klasyk, którym często zastępujemy niedzielne schaboszczaki. Dzieciaki przepadają za ciągnącym się żółtym serem i, jak sie okazuje' niekoniecznie musi on być na pizzy.
SKŁADNIKI
- 1 kg schabu
- 0,5 kg pieczarek
- 300 g żółtego sera
- pieprz i sól
- 2 łyżki masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso pokroić na niezbyt grube plastry i lekko rozbić tłuczkiem. Posolić i oprószyć pieprzem.
- Pieczarki umyć i pokroić w plastry, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Naczynie żaroodporne lub blaszkę wysmarować masłem i ułożyć w nim plastry schabu.
- Na schabie ułożyć plasterki pieczarek, delikatnie przyprawić solą i pieprzem, przysypać tartym serem.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Na 50 minut.
Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad