Schab po koreańsku. Azjatycka wersja kotletów schabowych

schab po koreańsku
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Schab po koreańsku to prosty przepis na kotlety wieprzowe w aromatycznej marynacie. Mięso jest wyjątkowo pyszne, soczyste i dobrze doprawione. Obiad w koreańskim stylu robi się szybko, a składniki są łatwo dostępne. Słodkie i nieco pikantne kotlety zaskoczą łatwością i szybkością przygotowania.

Dlaczego warto zrobić schab po koreańsku

  • Przepis na wieprzowinę po koreańsku nie jest trudny. To tylko kilka prostych kroków, z którymi poradzi sobie każdy.
  • Czas przygotowania to około pół godziny. Dzięki temu schab można zrobić nawet po pracowitym dniu.
  • Składniki są w sklepach przez cały rok. Pasta gochujang, sos sojowy i olej sezamowy są dostępne w większych sklepach spożywczych w działach z produktami kuchni świata.
  • Jak zrobić kotlety schabowe po koreańsku? Najpierw mięso marynuje się w aromatycznych przyprawach, potem smaży, a na koniec dopieka w piekarniku.
  • Mięsa nie trzeba rozbijać. Kotlety powinny mieć grubość około 1 cm.
  • Danie można przyrządzić na patelni, której nadaje się do piekarnika.
  • Smak potrawy w koreańskim stylu uzupełni lekko uprażony sezam i posiekana świeża kolendra, którymi posypuje się schab po upieczeniu.
  • Koreański schab pysznie smakuje z pieczonymi warzywami, makaronem ryżowym lub ziemniaczanym puree. Idealnym uzupełnieniem będzie surówką z białej kapusty.

SKŁADNIKI

  • 4 kotlety schabowe bez kości o grubości około 1 cm
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki pasty gochujang lub sriracha
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W misce wymieszać sos sojowy, miód, przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir, olej sezamowy i pastę gochujang. Schab natrzeć mieszanką, doprawić pieprzem, przełożyć do miski i odstawić na 20 minut.
  • Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Smażyć na niej schab po 5 minut z obu stron.
  • Usmażony schab przełożyć do formy do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec około 10 minut.
  • Podawać z pieczonymi warzywami, makaronem lub ziemniakami.
Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej