Schab po koreańsku. Azjatycka wersja kotletów schabowych
2022-12-21
łatwy
30 min
4
Schab po koreańsku to prosty przepis na kotlety wieprzowe w aromatycznej marynacie. Mięso jest wyjątkowo pyszne, soczyste i dobrze doprawione. Obiad w koreańskim stylu robi się szybko, a składniki są łatwo dostępne. Słodkie i nieco pikantne kotlety zaskoczą łatwością i szybkością przygotowania.
Dlaczego warto zrobić schab po koreańsku
- Przepis na wieprzowinę po koreańsku nie jest trudny. To tylko kilka prostych kroków, z którymi poradzi sobie każdy.
- Czas przygotowania to około pół godziny. Dzięki temu schab można zrobić nawet po pracowitym dniu.
- Składniki są w sklepach przez cały rok. Pasta gochujang, sos sojowy i olej sezamowy są dostępne w większych sklepach spożywczych w działach z produktami kuchni świata.
- Jak zrobić kotlety schabowe po koreańsku? Najpierw mięso marynuje się w aromatycznych przyprawach, potem smaży, a na koniec dopieka w piekarniku.
- Mięsa nie trzeba rozbijać. Kotlety powinny mieć grubość około 1 cm.
- Danie można przyrządzić na patelni, której nadaje się do piekarnika.
- Smak potrawy w koreańskim stylu uzupełni lekko uprażony sezam i posiekana świeża kolendra, którymi posypuje się schab po upieczeniu.
- Koreański schab pysznie smakuje z pieczonymi warzywami, makaronem ryżowym lub ziemniaczanym puree. Idealnym uzupełnieniem będzie surówką z białej kapusty.
SKŁADNIKI
- 4 kotlety schabowe bez kości o grubości około 1 cm
- 1/4 szklanki sosu sojowego
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki pasty gochujang lub sriracha
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W misce wymieszać sos sojowy, miód, przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir, olej sezamowy i pastę gochujang. Schab natrzeć mieszanką, doprawić pieprzem, przełożyć do miski i odstawić na 20 minut.
- Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Smażyć na niej schab po 5 minut z obu stron.
- Usmażony schab przełożyć do formy do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec około 10 minut.
- Podawać z pieczonymi warzywami, makaronem lub ziemniakami.
Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad