Schab pieczony z jabłkami i pomarańczami
2021-03-29

łatwy
60 min
4
Schab pieczony z jabłkami i pomarańczami przesiąka niezwykłym aromatem owoców, jest kruchy i soczysty. Najlepiej smakuje podany z ziemniakami i sałatką z cykorii lub sałaty lodowej.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1,5 kg schabu
- 5 niedużych kwaśnych jabłek
- 2 pomarańcze
- tymianek
- majeranek
- sól i pieprz
- 3 łyżki oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso natrzeć solą i pieprzem. Owinąć sznurkiem dla uzyskania oczekiwanego kształtu.
- Tłuszcz mocno rozgrzać na patelni i zrumienić na nim mięso ze wszystkich stron.
- Obsmażony schab przełożyć do brytfanny, oprószyć majerankiem i tymiankiem, skropić wodą i wstawić na 30 min do piekarnika nagrzanego do 190 st. C.
- Pomarańcze wyszorować, sparzyć i pokroić razem ze skórą na plastry. Jabłka obrać, pokroić na połówki i usunąć gniazda nasienne.
- Schab wyjąć z piekarnika, wierzch obłożyć plastrami pomarańczy. Jabłka ułożyć wokół mięsa i oprószyć je tymiankiem. Wstawić do piekarnika na 20 min.