Schab gotowany w majonezie i musztardzie - super miękki i soczysty

Schab gotowany w majonezie i musztardzie
Autor: Shutterstock Schab gotowany w majonezie i musztardzie to pyszna domowa wędlina.
łatwy
20 min
8

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Jeśli lubisz schab, ale nie przepadasz za jego wersją pieczoną, bo wychodzi ci sucha, ta propozycja sprawdzi się znacznie lepiej. Schab gotowany w majonezie i musztardzie jest niesamowicie soczysty, miękki i wilgotny. To znakomity pomysł na domową wędlinę bez pieczenia.

SKŁADNIKI

  • 1 kg schabu
  • 1,5 -2 l wody
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki musztardy
  • 3 łyżki soli
  • 2 listki laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka ziaren pieprzu
  • szczypta cukru
  • opcjonalnie: ziarna jałowca i majeranek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku mieszamy majonez z musztardą, a następnie rozprowadzamy niewielką ilością wody. Gdy się połączą dolewamy resztę wody i dodajemy przyprawy.
  • Do tak przygotowanej zalewy wkładamy mięso i na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy pod przykryciem 10-15 minut.
  • Zdejmujemy garnek z ognia, mięso pozostawiamy w zalewie na całą noc. Rano ponownie doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 5 minut i pozostawiamy w zalewie do całkowitego wystygnięcia.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z …

więcej