Schab gotowany w majonezie i musztardzie - super miękki i soczysty

Schab gotowany w majonezie i musztardzie
Autor: Shutterstock Schab gotowany w majonezie i musztardzie to pyszna domowa wędlina.
łatwy
20 min
8

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Jeśli lubisz schab, ale nie przepadasz za jego wersją pieczoną, bo wychodzi ci sucha, ta propozycja sprawdzi ci się znacznie lepiej. Schab gotowany w majonezie imusztardzie jest niesamowicie soczysty, miękki i wilgotny. No znakomity sposób na domową wędlinę bez pieczenia.

Składniki

1 kg schabu

1,5 -2 l wody

4 łyżki majonezu

2 łyżki musztardy

3 łyżki soli

2 listki laurowe

4 kulki ziela angielskiego

2 ząbki czosnku

kilka ziaren pieprzu

szczypta cukru

opcjonalnie: ziarna jałowca i majeranek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

W garnku mieszamy majonez z musztardą, a następnie rozprowadzamy niewielką ilością wody. Gdy się połączą dolewamy resztę wody i dodajemy przyprawy.

Do tak przygotowanej zalewy wkładamy mięso i na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy pod przykryciem 10-15 minut.

Zdejmujemy garnek z ognia, mięso pozostawiamy w zalewie na całą noc. Rano ponownie doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 5 minut i pozostawiamy w zalewie do całkowitego wystygnięcia.

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z ...

więcej