Schab gotowany w majonezie i musztardzie - super miękki i soczysty
2023-04-06
łatwy
20 min
8
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Jeśli lubisz schab, ale nie przepadasz za jego wersją pieczoną, bo wychodzi ci sucha, ta propozycja sprawdzi się znacznie lepiej. Schab gotowany w majonezie i musztardzie jest niesamowicie soczysty, miękki i wilgotny. To znakomity pomysł na domową wędlinę bez pieczenia.
SKŁADNIKI
- 1 kg schabu
- 1,5 -2 l wody
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki musztardy
- 3 łyżki soli
- 2 listki laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- 2 ząbki czosnku
- kilka ziaren pieprzu
- szczypta cukru
- opcjonalnie: ziarna jałowca i majeranek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku mieszamy majonez z musztardą, a następnie rozprowadzamy niewielką ilością wody. Gdy się połączą dolewamy resztę wody i dodajemy przyprawy.
- Do tak przygotowanej zalewy wkładamy mięso i na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy pod przykryciem 10-15 minut.
- Zdejmujemy garnek z ognia, mięso pozostawiamy w zalewie na całą noc. Rano ponownie doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 5 minut i pozostawiamy w zalewie do całkowitego wystygnięcia.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne