Schab faszerowany szpinakiem i serem - obłędnie pyszne rolady schabowe
2021-05-17
łatwy
30 min
4
Schab faszerowany szpinakiem i serem to bardzo eleganckie danie. Podane z frytkami i sałatką zrobią na pewno furorę. Oto obłędnie pyszne rolady wieprzowe ze schabu środkowego. Zapraszam!
SKŁADNIKI
- Na rolady schabowe:
- 8 cienkich sznycli ze schabu środkowego
- słodka papryka, pieprz mielone, sól
- Na nadzienie:
- 200 g mrożonego szpinaku liściastego lub 300 g świeżego baby
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 100 g tartego sera żółtego
- Na panierkę:
- 1 jajko rozmącone z 4 łyżkami mleka lub wody
- 1/2 szklanki tartej bułki
- 1/2 szklanki parmezanu startego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Sznycle (kotlety) wieprzowe rozbić tłuczkiem do mięsa. Oprószyć słodką papryką, pieprzem i solą. Odłożyć.
- Na patelni rozgrzać masło. Dodać posiekany czosnek. Smażyć około 30 sekund. Następnie dodać szpinak. Smażyć jeszcze 2-3 minuty. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
- Na rozbitych kotletach schabowych ułożyć porcję duszonego szpinaku. Posypać tartym serem. Zwinąć w zgrabne roladki. W razie potrzeby spiąć szpilkami od rolad lub wykałaczkami.
- Każdą roladkę panierować w rozmąconym jajku i mieszaninie tartej bułki oraz tartego parmezanu.
- Roladki ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 30 minut w temperaturze 180°C w trybie termoobiegu.
5 zasad, jak upiec mięso