Schab faszerowany szpinakiem i serem - obłędnie pyszne rolady schabowe

Schab faszerowany szpinakiem i serem - obłędnie pyszne rolady schabowe
Autor: Shutterstock.com Rolady schabowe nadziewane szpinakiem podane z frytkami i roszponką
łatwy
30 min
4

Schab faszerowany szpinakiem i serem to bardzo eleganckie danie. Podane z frytkami i sałatką zrobią na pewno furorę. Oto obłędnie pyszne rolady wieprzowe ze schabu środkowego. Zapraszam!

SKŁADNIKI

  • Na rolady schabowe:
  • 8 cienkich sznycli ze schabu środkowego
  • słodka papryka, pieprz mielone, sól
  • Na nadzienie:
  • 200 g mrożonego szpinaku liściastego lub 300 g świeżego baby
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 100 g tartego sera żółtego
  • Na panierkę:
  • 1 jajko rozmącone z 4 łyżkami mleka lub wody
  • 1/2 szklanki tartej bułki
  • 1/2 szklanki parmezanu startego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Sznycle (kotlety) wieprzowe rozbić tłuczkiem do mięsa. Oprószyć słodką papryką, pieprzem i solą. Odłożyć.
  • Na patelni rozgrzać masło. Dodać posiekany czosnek. Smażyć około 30 sekund. Następnie dodać szpinak. Smażyć jeszcze 2-3 minuty. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.  
  • Na rozbitych kotletach schabowych ułożyć porcję duszonego szpinaku. Posypać tartym serem. Zwinąć w zgrabne roladki. W razie potrzeby spiąć szpilkami od rolad lub wykałaczkami.
  • Każdą roladkę panierować w rozmąconym jajku i mieszaninie tartej bułki oraz tartego parmezanu.
  • Roladki ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 30 minut w temperaturze 180°C w trybie termoobiegu. 
5 zasad, jak upiec mięso
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej