Schab à la Strogonow. Klasyczny przepis w nowej odsłonie
Boeuf Stroganow to połączenie tradycyjnej kuchni francuskiej z rosyjską. Danie znane jest prawie na całym świecie, a szczególnie popularne jest w Polsce. Ten przepis nieco się różni, ponieważ polędwica wołowa została zastąpiona schabem bez kości. W tej wersji potrawa jest tak samo pyszna i aromatyczna. Oto łatwy przepis na schab à la Strogonow.
Jak zrobić schab à la Strogonow?
Jak zrobić Strogonowa z mięsa wieprzowego? Najpierw należy pokroić warzywa i schab. Następnie podsmaża się cebulę z pieczarkami. W dużym garnku obsmaża się paski schabu, dodje cebulę oraz pieczarki, a następnie wlewa wrzącą wodę i gotuje pół godziny. Po tym czasie danie doprawia się musztardą, słodką i ostrą papryką oraz solą i pieprzem. Po kolejnych 30 minutach gotowania dodaje się koncentrat pomidorowy i pokrojone w paski ogórki kiszone. Potrawę gotuje się kwadrans i wlewa śmietanę. Po kilku minutach pyszny schab à la Strogonow jest gotowy.
Przepis na schab à la Strogonow
- To łatwy przepis na popularne, pyszne i sycące danie w nowej odsłonie.
- Przygotowanie Strogonowa ze schabem wymaga więcej czasu. W sumie przyrządzenie dania zajmuje 90 minut.
- Na liście składników są proste produkty, które są w sklepach przez cały rok. Większość z nich stanową przyprawy i dodatki.
- Mięso do strogonowa, czyli schab bez kości, powinno być jak najświeższe i dobrej jakości.
- Przyjemnego smaku dodaje ostra musztarda. Najlepsza będzie sarepska lub Dijon.
- Osoby, które lubią pikantne dania, mogę dodać więcej mielonego chili lub wędzonej ostrej papryki.
- Potrawę wzbogacą inne warzywa jak cukinia czy czerwona papryka.
Z czym podawać schab à la Strogonow?
Danie pysznie smakuje bez żadnych dodatków. Obiad ze Strogonowem w roli głównej będzie bardziej sycący, jeżeli poda się do niego kromki świeżego chleba na zakwasie. Sprawdzi się też kasza jak bulgur, gryczana, jęczmienna lub ryż. Doskonale komponuje się z makaronami. Schab wybornie smakuje także z gotowanymi ziemniakami.
SKŁADNIKI
- 2 l wrzącej wody
- 1 kg schabu bez kości
- 500 g pieczarek
- 200 g śmietany 18%
- 2 cebule
- 4 ogórki kiszone
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki ostrej musztardy
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonego chili
- 2 liście laurowe
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebule pokroić w piórka. Obrane pieczarki pokroić w plasterki. Ogórki kiszone pokroić w paski. Schab pokroić w cienkie paski i oprószyć mąką.
- Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i smażyć na nim cebulę, aż się zeszkli. Dodać pieczarki i smażyć, aż zaczną się rumienić, a woda odparuje. Patelnię zestawić z ognia.
- W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju i obsmażyć schab. Dodać smażone pieczarki z cebulą i wymieszać. Wlać wrzącą wodę i gotować na małym ogniu 30 minut.
- Dodać musztardę, ziele angielskie i liście laurowe. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką i chili. Wymieszać i gotować 30 minut.
- Dodać koncentrat pomidorowy i ogórki kiszone. Wymieszać i gotować 15 minut.
- Delikatnie wlać śmietanę i wymieszać.