Sarnina: przepis na pieczony comber z sarny
2021-03-29
średni
60 min
4
Dziczyzna jest chudsza, a więc mniej kaloryczna niż mięso zwierząt hodowlanych. Oto propozycja doskonałej potrawy z sarniny, która będzie perfekcyjnym zwieńczeniem niedzielnego obiadu. Sprawdź, jak upiec comber z sarny.
SKŁADNIKI
- 1 kg sarniego combra
- 2 łyżki oliwy
- łyżka masła
- 10 jagód jałowca
- 3 gałązki rozmarynu
- 3 ząbki czosnku
- 150 ml czerwonego wina
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozdrobnij rozmaryn i jagody jałowca, wymieszaj z solą i pieprzem. Obtocz comber w przyprawach i obsmaż na oliwie.
- Przełóż do brytfanny, dodaj zmiażdżony czosnek, trochę wody. Piecz 30 minut w 180 st. C.
- Sos z pieczenia przelej na patelnię, dodaj wino, masło, przypraw solą i pieprzem.
- Podgrzewaj, aż zgęstnieje. Sosem polej pokrojony w plastry comber.