Sakiewki z piersi kurczaka ze szpinakiem

2021-03-29
Sakiewki z piersi kurczaka ze szpinakiem
Autor: Shutterstock Sakiewki z piersi kurczaka faszerowane szpinakiem
średni
30 min
4

Sakiewki ze szpinakiem z piersi kurczaka  to znakomity pomysł na przyrządzenie wykwintnego niedzielnego lub świątecznego dania obiadowego. Łatwe, smaczne i eleganckie danie z piersi kurczaka. 

Zobacz: Roladki z piersi indyka nadziewane owocami i orzechami

SKŁADNIKI

  • 4 pojedyncze piersi kurczaka 
  • 400 g świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki masła
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Piersi umyć, oczyścić z tłuszczu, ostrym nożem naciąć je wzdłuż, aby powstały kieszonki. Oprószyć z każdej strony solą i pieprzem.

    Na patelni rozpuścić masło, podsmażyć chwilę drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodać szpinak i podgrzewać, mieszając, aż "siądzie" (ok. 5 minut). Szpinakiem napełnić piersi i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym.

    Obłożyć rozmarynem i zalać śmietanką wymieszaną z gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Piec ok. 40 minut w temp. 180 st. C.

    Podawać kurczaka polanego obficie śmietanowo-muszkatołowym sosem.