Sakiewki z piersi kurczaka ze szpinakiem
Sakiewki ze szpinakiem z piersi kurczaka to znakomity pomysł na przyrządzenie wykwintnego niedzielnego lub świątecznego dania obiadowego. Łatwe, smaczne i eleganckie danie z piersi kurczaka.
Zobacz: Roladki z piersi indyka nadziewane owocami i orzechami
SKŁADNIKI
- 4 pojedyncze piersi kurczaka
- 400 g świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 2 łyżki masła
- 400 ml śmietanki 30%
- 2 gałązki rozmarynu
- 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Piersi umyć, oczyścić z tłuszczu, ostrym nożem naciąć je wzdłuż, aby powstały kieszonki. Oprószyć z każdej strony solą i pieprzem.
Na patelni rozpuścić masło, podsmażyć chwilę drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodać szpinak i podgrzewać, mieszając, aż "siądzie" (ok. 5 minut). Szpinakiem napełnić piersi i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym.
Obłożyć rozmarynem i zalać śmietanką wymieszaną z gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Piec ok. 40 minut w temp. 180 st. C.
Podawać kurczaka polanego obficie śmietanowo-muszkatołowym sosem.