Ryż "a la Radziwiłł" - przepis na ryż z rydzami
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Dania z ryżu z grzybami, chociaż dzisiaj nie są już aż tak popularne, nadal smakują wyśmienicie. Dlatego też proponujemy coś specjalnego. Ryż z grzybami "a la Radziwiłł" Sprawdź, jak go przygotować.
SKŁADNIKI
- 25 dag ryżu
- 1/2 l wywaru z drobiu
- 1/2 kg rydzów
- 4 dag mąki
- 2 jaja
- bułka tarta
- 10 dag sera żółtego
- sól
- pieprz
- masło do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ryż opłukać i ugotować w wywarze z drobiu.
- Rydze oczyścić, umyć, usmażyć na maśle. Przestudzić.
- Następnie należy roztrzepać jajka i wsypać mąkę na talerzyk.
- Podsmażone rydze maczać w jajku, a potem w mące i usmażyć na złoty kolor.
- Następnie należy wysmarować brytfankę masłem i przełożyć do niej połowę ryżu, na to ułożyć rydze i zasypać pozostałym ryżem.
- Całość posypać żółtym serem i zapiekać przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.