Rolady indycze w ziemniaczanej panierce nadziewane grzybami i serem
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Rolady indycze w ziemniaczanej panierce nadziewane grzybami i serem to rewelacyjne danie na rodzinny obiad. Szczególnie jeśli ma to być uroczyste spotkanie. Chrupiąca ziemniaczana panierka i kremowe nadzienie z sera i pieczarek usatysfakcjonują każdego smakosza.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 800-1000 g sznycli z piersi indyka
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 140 g mozzarelli
- 1 łyżka masła
- 3 ziemniaki
- 4 łyżki mąki
- 1 jajko rozmącone z 1 łyżką wody
- sól i pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Sznycle zbić tłuczkiem do mięsa na cienkie plastry grubości 2-4 mm. Posolić i popieprzyć.
- Ziemniaki zetrzeć na tarce na wiórki. Posolić i odstawić, żeby ociekły.
- Pieczarki i cebulę drobno pokroić, czosnek bardzo drobno posiekać.
- Na maśle zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać pieczarki i smażyć do lekkiego zrumienienia. Popieprzyć i przestudzić.
- Ser mozzarella pokroić w kostkę.
- Wymieszać uduszone pieczarki z serem.
- Na każdym plastrze mięsa układać porcję nadzienia, zawinąć brzegi do środka i zrolować kształtne roladki.
- Roladki panierować w mące, jajku i wiórkach ziemniaczanych.
- Smażyć na gorącym tłuszczu do zrumienienia.