Rolady indycze w ziemniaczanej panierce nadziewane grzybami i serem
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          45 min
      
      
        
          4
      
    Rolady indycze w ziemniaczanej panierce nadziewane grzybami i serem to rewelacyjne danie na rodzinny obiad. Szczególnie jeśli ma to być uroczyste spotkanie. Chrupiąca ziemniaczana panierka i kremowe nadzienie z sera i pieczarek usatysfakcjonują każdego smakosza.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 800-1000 g sznycli z piersi indyka
 - 300 g pieczarek
 - 1 cebula
 - 1 ząbek czosnku
 - 140 g mozzarelli
 - 1 łyżka masła
 - 3 ziemniaki
 - 4 łyżki mąki
 - 1 jajko rozmącone z 1 łyżką wody
 - sól i pieprz
 - olej do smażenia
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Sznycle zbić tłuczkiem do mięsa na cienkie plastry grubości 2-4 mm. Posolić i popieprzyć.
 - Ziemniaki zetrzeć na tarce na wiórki. Posolić i odstawić, żeby ociekły.
 - Pieczarki i cebulę drobno pokroić, czosnek bardzo drobno posiekać.
 - Na maśle zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać pieczarki i smażyć do lekkiego zrumienienia. Popieprzyć i przestudzić.
 - Ser mozzarella pokroić w kostkę.
 - Wymieszać uduszone pieczarki z serem.
 - Na każdym plastrze mięsa układać porcję nadzienia, zawinąć brzegi do środka i zrolować kształtne roladki.
 - Roladki panierować w mące, jajku i wiórkach ziemniaczanych.
 - Smażyć na gorącym tłuszczu do zrumienienia.