Roladki ze schabu nadziewane białą kiełbasą - pyszne danie od święta i na co dzień
2022-04-15
łatwy
30 min
4
Roladki ze schabu to proste do przygotowania, ale pyszne i oryginalne danie - idealne na święta wielkanocne, ale sprawdzi się też podczas innych okazji i bez nich. Tak faszerowany schab zyskuje na smaku i charakterze.
SKŁADNIKI
- 6 plastrów schabu b/k po około 2 cm
- sól, pieprz
- 3 średnie ogórki kiszone (można zastąpić konserwowymi)
- 3 kawałki białej kiełbasy
- 1 duża cebula
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
- słodka papryka
- 1 łyżka mąki pszennej + 1/3 szklanki zimnej wody - do zagęszczenia sosu, opcjonalnie
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Schab umyć, osuszyć, rozbić cienko, posypać solą i pieprzem, odstawić na 20 minut.
- W tym czasie ogórki pokroić wzdłuż w ćwiartki.
- Na każdym płacie mięsa ułożyć ogórka, położyć kawałek kiełbasy, zwinąć w roladkę.
- Roladki związać bawełnianym sznureczkiem. Następnie krótko obsmażyć je ze wszystkich stron na oleju, wyjąć na talerzyk.
- Na ten sam tłuszcz wrzucić pokrojoną cebulę, krótko przesmażyć.
- Zalać 0,6 litra gorącej wody, wrzucić ziele angielskie, liści laurowe, dodać słodką paprykę, trochę mielonego czarnego pieprzu.
- Kiedy sos się zagotuje, włożyć mięso, gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut. W połowie gotowania odwrócić roladki na drugą stronę.
- Po upływie tego czasu sos zagęścić wodą wymieszaną z mąką, zagotować, ewentualnie wrzucić zmiażdżony czosnek, doprawić do smaku.
Domowa biała kiełbasa – jak ją zrobić?