Roladki ze schabu nadziewane białą kiełbasą - pyszne danie od święta i na co dzień

2022-04-15
Roladki ze schabu nadziewane białą kiełbasą  - pyszne danie od święta i na co dzień
Autor: Shutterstock Roladki z cienko rozbitego schabu można nadziać białą kiełbasą
łatwy
30 min
4

Roladki ze schabu to proste do przygotowania, ale pyszne i oryginalne danie - idealne na święta wielkanocne, ale sprawdzi się też podczas innych  okazji i bez nich. Tak faszerowany  schab zyskuje na smaku i charakterze.

SKŁADNIKI

  • 6 plastrów schabu b/k po około 2 cm
  • sól, pieprz
  • 3 średnie ogórki kiszone (można zastąpić konserwowymi)
  • 3 kawałki białej kiełbasy
  • 1 duża cebula
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie) 
  • słodka papryka
  • 1 łyżka mąki pszennej + 1/3 szklanki zimnej wody - do zagęszczenia sosu, opcjonalnie

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Schab umyć, osuszyć, rozbić cienko, posypać solą i pieprzem, odstawić na 20 minut.
  • W tym czasie ogórki pokroić wzdłuż w ćwiartki.
  • Na każdym płacie mięsa ułożyć ogórka, położyć kawałek kiełbasy, zwinąć w roladkę.
  • Roladki związać bawełnianym sznureczkiem. Następnie krótko obsmażyć je ze wszystkich stron na oleju, wyjąć na talerzyk.
  • Na ten sam tłuszcz wrzucić pokrojoną cebulę, krótko przesmażyć.
  • Zalać 0,6 litra gorącej wody, wrzucić ziele angielskie, liści laurowe, dodać słodką paprykę, trochę mielonego czarnego pieprzu.
  • Kiedy sos się zagotuje, włożyć mięso, gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut. W połowie gotowania odwrócić roladki na drugą stronę.
  • Po upływie tego czasu sos zagęścić wodą wymieszaną z mąką, zagotować, ewentualnie wrzucić zmiażdżony czosnek, doprawić do smaku.
Domowa biała kiełbasa – jak ją zrobić?

Zobacz galerię z innymi, ciekawymi przepisami na białą kiełbasę!