Roladki z udek kurczaka nadziewane grzybami: nowy przepis na efektowny obiad
2021-03-29

łatwy
0 min
4
Roladki z filetu z udek kurczaka bardzo łatwo przygotować. Nadziewane grzybami i owinięte boczkiem roladki rozpływają się w ustach i uwodzą smakiem. Polecam ten obłędny przepis na efektowny obiad!
SKŁADNIKI
- 500 g mięsa z udek kurczak (bez kości i skóry)
- 100 g surowego boczku wędzonego w cienkich plastrach
- 80 g pieczarek
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso z udek kurczaka lekko rozbić, aby wyrównać grubość. Płaty mięsa przyprawić z obu stron: solą, tymiankiem i pieprzem.
- Pieczarki pokroić na plasterki, zrumienić na rozgrzanym maśle.
- Na każdym plastrze mięsa ułożyć po porcji pieczarek. Zwinąć w roladkę. Owinąć każdą roladkę plasterkiem lub dwoma plasterkami boczku. Roladki można przygotować na patelni lub w piekarniku.
- Na patelni: rozgrzać nieco oleju, zrumienić roladki z każdej strony. Przykryć pokrywką i dusić jeszcze 10 minut.
- W piekarniku: roladki ułożyć w odstępach na blasze, wstawić do piekarnik rozgrzanego do 200°C, piec 25-30 minut.
- Roladki podawać z pieczonymi ziemniakami, frytkami i gotowanymi warzywami. Smacznego!