Roladki z piesi indyczej z wędzonym serem

Roladki z piesi indyczej z wędzonym serem
Autor: Shutterstock Dzięki dodatkowi wędzonego sera roladki zyskują zdecydowany smak
łatwy
35 min
4

Roladki z piesi indyczej z wędzonym serem to patent na szybki, smaczny obiad. Przygotowuje się je naprawdę szybko, można je upiec lub usmażyć. Delikatny smak mięsa z indyka wspaniale podkręca mielona papryka, a ser z aromatem wędzonki nadaje wyrazistego charakteru potrawie.

SKŁADNIKI

  • 1 pierś indycza
  • 4 łyżki tartego, wędzonego sera
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki mąki
  • bułka tarta
  • sól i pieprz
  • papryka słodka
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem. Przyprawić solą, pieprzem i sporą ilością papryki.
  • Każdy plaster natrzeć od środka czosnkiem i położyć na nim porcję sera.
  • Zwinąć mięso w ciasne roladki, w razie potrzeby związać.
  • Tak przygotowane roladki można upiec w piekarniku w naczyniu żaroodpornym (180 st.C, 50-60 min). 
  • Roladki można tez panierować w mące, rozkłóconym jajku i bułce i usmażyć na średnim ogniu, na rumiano ze wszystkich stron.
Beszamel: Mięso z indyka: właściwości i zastosowanie kulinarne mięsa indyczego

Zobacz wideo i dowiedz się, dlaczego warto jeść mięso indyka!

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej