Roladki z piesi indyczej z wędzonym serem
2022-04-07
łatwy
35 min
4
Roladki z piesi indyczej z wędzonym serem to patent na szybki, smaczny obiad. Przygotowuje się je naprawdę szybko, można je upiec lub usmażyć. Delikatny smak mięsa z indyka wspaniale podkręca mielona papryka, a ser z aromatem wędzonki nadaje wyrazistego charakteru potrawie.
SKŁADNIKI
- 1 pierś indycza
- 4 łyżki tartego, wędzonego sera
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- 2 jajka
- 0,5 szklanki mąki
- bułka tarta
- sól i pieprz
- papryka słodka
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem. Przyprawić solą, pieprzem i sporą ilością papryki.
- Każdy plaster natrzeć od środka czosnkiem i położyć na nim porcję sera.
- Zwinąć mięso w ciasne roladki, w razie potrzeby związać.
- Tak przygotowane roladki można upiec w piekarniku w naczyniu żaroodpornym (180 st.C, 50-60 min).
- Roladki można tez panierować w mące, rozkłóconym jajku i bułce i usmażyć na średnim ogniu, na rumiano ze wszystkich stron.
Beszamel: Mięso z indyka: właściwości i zastosowanie kulinarne mięsa indyczego