Roladki z mielonki wieprzowej: przepis
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Roladki z mielonki wieprzowej to niezwykle proste danie. Szybkie, smaczne, a przy tym tanie. Znakomity pomysł na szybki obiad przy niewielkim budżecie.
SKŁADNIKI
- 10 cienkich plasterków mielonki
- 1 kiszony ogórek
- 4-5 pieczarek
- łyżka tartego żółtego sera
- 2 łyżki bułki tartej
- łyżka tłuszczu
- natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pieczarki umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Ogórka pokroić w słupki.
- Na każdy plasterek mielonki (bez osłonki) układać po kawałku ogórka i łyżce pieczarek. Posypać serem z mieszanym z tartą bułką. Zwinąć w roladkę i spiąć wykałaczką.
- Roladki ułożyć w posmarowanym tłuszczem żaroodpornym naczyniu. Posypać po wierzchu serem z bułką.
- Zapiekać bezpośrednio przed podaniem ok. 15 min w mocno nagrzanym piekarniku.
- Podawać z ziemniakami, sosem chrzanowym lub ostrą surówką.