Roladki z mielonki wieprzowej: przepis
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          30 min
      
      
        
          4
      
    Roladki z mielonki wieprzowej to niezwykle proste danie. Szybkie, smaczne, a przy tym tanie. Znakomity pomysł na szybki obiad przy niewielkim budżecie.
SKŁADNIKI
- 10 cienkich plasterków mielonki
 - 1 kiszony ogórek
 - 4-5 pieczarek
 - łyżka tartego żółtego sera
 - 2 łyżki bułki tartej
 - łyżka tłuszczu
 - natka pietruszki
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pieczarki umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Ogórka pokroić w słupki.
 - Na każdy plasterek mielonki (bez osłonki) układać po kawałku ogórka i łyżce pieczarek. Posypać serem z mieszanym z tartą bułką. Zwinąć w roladkę i spiąć wykałaczką.
 - Roladki ułożyć w posmarowanym tłuszczem żaroodpornym naczyniu. Posypać po wierzchu serem z bułką.
 - Zapiekać bezpośrednio przed podaniem ok. 15 min w mocno nagrzanym piekarniku.
 - Podawać z ziemniakami, sosem chrzanowym lub ostrą surówką.