Roladki z mielonki wieprzowej: przepis

2021-03-29
Roladki z mielonki wieprzowej
Autor: Shutterstock Roladki z mielonki to smaczne i niedrogie danie obiadowe.
łatwy
30 min
4

Roladki z mielonki wieprzowej to niezwykle proste danie. Szybkie, smaczne, a przy tym tanie. Znakomity pomysł na szybki obiad przy niewielkim budżecie.

SKŁADNIKI

  • 10 cienkich plasterków mielonki
  • 1 kiszony ogórek
  • 4-5 pieczarek
  • łyżka tartego żółtego sera
  • 2 łyżki bułki tartej
  • łyżka tłuszczu
  • natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pieczarki umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Ogórka pokroić w słupki.
  • Na każdy plasterek mielonki (bez osłonki) układać po kawałku ogórka i łyżce pieczarek. Posypać serem z mieszanym z tartą bułką. Zwinąć w roladkę i spiąć wykałaczką.
  • Roladki ułożyć w posmarowanym tłuszczem żaroodpornym naczyniu. Posypać po wierzchu serem z bułką.
  • Zapiekać bezpośrednio przed podaniem ok. 15 min w mocno nagrzanym piekarniku.
  • Podawać z ziemniakami, sosem chrzanowym lub ostrą surówką.