Roladki z filetu z kurczaka nadziej warzywami. Nieskomplikowane danie, które zasmakuje każdemu
2022-09-28
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Roladki z filetu z kurczaka to danie, które zachwyci smakiem, a także prostotą wykonania. Z powodzeniem możesz podać je nie tylko na co dzień, ale też na uroczysty obiad lub imprezę.
SKŁADNIKI
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka mniej więcej jednakowej wielkości
- 250 g pieczarek
- jedna papryka czerwona
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 8 kawałków suszonych pomidorów w oleju
- 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piersi rozbić tłuczkiem na płaty grubości 0,5 cm, posypać solą i pieprzem
- Pieczarki oczyścić, pokroić drobno i podsmażyć z cebulą pokrojoną w półplasterki na oleju z suszonych pomidorów, do odparowania i lekkiego zrumienienia.
- Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, pokrojoną drobno paprykę i suszone pomidory, wymieszać.
- Farsz ułożyć na rozbitych piersiach z kurczaka i zrolować je. Spiąć wykałaczkami.
- Roladki posmarować olejem i zamknąć w woreczku do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180ºC, do miękkości, czyli ok. 30 minut.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne